Dracena: Rostlina, která dokáže reagovat na naše emoce

Dracena dokáže reagovat na emoce
 

Dracena patří mezi netypické exotické rostliny, které nemají rády příliš slunečních paprsků. Podle buddhismu ale i podle některých vědeckých testů se dokáže dracena naladit na lidské emoce a reagovat na ně. Jak se o tuto krásku starat?

Hned na začátku musíme zbořit první mýtus o draceně. Mnoho z nás si myslí, že tato africká rostlina patří mezi palmy. Nikoli. Dracena patří do čeledi chřestovitých neboli agáve.

Dracenu zařadil do svých výzkumů americký věděc Cleve Backster, který zkoumal schopnost určitých rostlin reagovat na lidské emoce. Po mnoha testech zjistil, že se tato rostlina dokáže již po několikahodinovém kontaktu s člověkem na jeho emoce plně naladit.

Vytvarujte mini granátovník podle svého. Keřík nebo bonsaj?

Pokojovka, která vyžaduje péči nepéči

Dracenu můžeme v Čechách pěstovat spíše jako pokojovou rostlinu, která by se měla v teplém počasí vyletnit. Patří mezi nenáročné rostliny, které po pravidelné péči nijak nevolají. Postačí jim pouze pravidelná závlaha, nikdy nenechte jejich půdu vyschnout.

Dracenu pěstujte mezi teplotami 15 a 25 °C.

Dejte si však pozor, aby dracena nestála ve vodě, znamenalo by to pro ni fatální následky. Většina exotických rostlin vyžaduje co nejvíce dopadajících slunečních paprsků. Toto pravidlo ale pro dracenu neplatí, naopak. Nadměrné množství slunce vytváří na listech rostliny nehezky vypadající hnědé skvrny.

V době, kdy máme rostlinu doma, ji nezapomeňte pravidelně zvlhčovat rozprašovačem. V suchém prostředí a v průvanu jí osychají listy.

Zahrada ve venkovském stylu? Zasaďte do skalek rozrazil

Při přesazování buďte opatrní

Ačkoli je dracena poměrně odolná rostlina, vyžaduje při přesazování pečlivost, má náchylné kořínky a hrozí jejich poničení. Doporučujeme dracenu přesazovat přibližně po třech letech, nezapomeňte ji tedy pokaždé přesadit do velkého květináče, ať může rychle růst.

Pokud chcete svoji rostlinku rozmnožit, počkejte si do jara. Jaro je příhodným obdobím pro řízkování. Odříznuté části nechte zakořenit v rašelině, do které přimíchejte velkou část písku. Do dvou měsíců se objeví nové rostliny, které opatrně přesaďte do větší nádoby a dbejte na dostatek vlhkosti.