Jan Hrušínský: S Xaverem byla kdysi legrace. Pak se dostal k moci Zeman a já nevěřím vlastním uším

S Xaverem si prý kdysi rád povídal
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Před dvaceti lety bylo radostí jít na Frekvenci 1 a popovídat si s veselým chlapíkem, který tam měl svůj pořad. Pod jménem Xaver vedl milé rozhovory s lidmi. Vždycky jsem se s ním rád na kus řeči zastavil - na mnoho věcí měl tenkrát podobný názor jako já. Pak se k moci dostal pan Zeman. Společnost zhrubla a změnila se k nepoznání.

/ZE SOCIÁLNÍCH SÍTÍ/ I veselý chlapík Xaver se změnil. Změnila se velká část naší země. Chlapíkovi Veselému náhle přestali vadit agenti StB, udavači, komouši a šmelináři s politikou všeho druhu. Komunismus a neuměle skrývané náckovství se dnes mnoha lidem přestává jevit jako ohrožení demokracie. Xaver založil nezávislou televizi - XTV - oddanou novým pořádkům.

Odmítl jsem jeho pozvání k rozhovoru do XTV. Později mě tam s kumpánem Hejmou ošklivě očerňovali. Budiž řečeno, že po zjištění, že neříkají pravdu, se mi Luboš X. Veselý veřejně omluvil. Vedle podnikání s módními politickými trendy se Xaver náhle stal také moderátorem zábavného pořadu Českého rozhlasu. Hodinu nedávno veřejnoprávně bavil posluchače obhajobou kauz Andreje Babiše.

Hodně štěstí, Xavere

S překvapením jsem sledoval tohoto veřejněprávního Xavera jako hosta Newsroomu ČT - a nevěřil jsem, kolik hrubosti a sprostoty je schopen v rozhovoru se ženou ze sebe ten veselý chlapík z někdejší Frekvence 1 dostat. Pak jsem zaznamenal, že nezávislost jeho XTV je placena Pražským hradem.

Na příští rok má zřejmě slíbené místo v Radě České televize. Usedne po boku Jaklů, Petrovů a Žantovských, co v různých radách mění demokracii k obrazu svému. Nebo koho vlastně... Kdysi dávno jsme si s Lubošem Veselým na chodbě F1 v legraci povídali na téma Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění. Jestlipak si na to Xaver někdy vzpomene? Hodně štěstí, Xavere.