Ludvík XVI. a jeho problémy v posteli. Marie Antoinetta byla ještě několik let po svatbě pannou

Ludvík XVI. dlouho nedokázal dostát svým manželským povinnostem
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Možná, kdyby se francouzský král Ludvík XVI. narodil nějakému obyčejnému kovářovi, prožil by svůj život daleko lépe. Byl sice obklopený bohatstvím a přepychem, o němž si jeho poddaní mohli nechat jen zdát, ale jeho celý život byl podřízen roli, pro kterou byl určen, a tím bylo vládnutí. Ani jemu se však nevyhýbaly starosti běžných smrtelníků, včetně těch manželských.

Sice to na první pohled vypadá náramně krásně vládnout své zemi a být v ní tím nejvyšším, který o všem rozhoduje, ale všechno má své pro i proti. Život šlechticů vysoce postavených byl v minulosti svázán s tradicemi a povinnostmi, jimž museli dostát stůj co stůj.

Ani svého životního partnera si princezny a princové nemohli vybrat podle svého vlastního rozhodnutí. A tak se velmi často ženili a vdávali za někoho, koho sotva znali. Jak asi mohl vypadat jejich manželský život, do něhož byli mnohdy násilím dotlačeni?

Ani Ludvík XVI. (1754-1793) nebyl výjimkou, i když v jeho případě můžeme mluvit o štěstí, že se mu dostalo manželky sice ne příliš vzdělané, ale hezké a okouzlující. Marie Antoinetta byla rakouská arcivévodkyně a dcerou rakouské císařovny Marie Terezie. Ta s ní měla velké dynastické plány, protože jejím sňatkem s francouzským následníkem trůnu chtěla utužit v té době velmi křehké rakousko-francouzské vztahy.  

Pannou i po svatbě
Ženu měl Ludvík XVI. pěknou, ale už v té době platilo, že krása není všechno. Manželé si totiž spolu příliš nerozuměli. Marie Antoinetta byla přirozeně veselé a rozpustilé, avšak povrchní povahy, která si z ničeho nedělala těžkou hlavu.

Ludvík XVI. působil jako její přesný opak. Zádumčivý, nemluvný, na luxus si nepotrpící a v politických otázkách neschopný prosadit své dobře míněné reformy státních peněz, které by pomohly řešit finanční krizi. A navíc zklamal i jako muž. V posteli mu to vůbec nešlo, chyběla mu také náruživost a jeho manželka Marie Antoinetta ještě 7 let po sňatku byla stále pannou.

Problém zvaný fimóza

Za nešťastné a nenaplněné manželství, z něhož Marie Antoinetta utíkala ke své zábavě a hrám, mohla s největší pravděpodobností fimóza neboli zúžení periferní části předkožky. Ta pak nejde přetáhnout přes žalud penisu, a tak ho obnažit. Pochopitelně, že s touto vadou je plnohodnotný sexuální život nepohodlný až nemožný.

Ludvík XVI. se dlouho zdráhal podstoupit drobnou urologickou operaci, která by ulevila jeho trápení. Nakonec tak učinil až po zásahu svého švagra Josefa II., bratra Marie Antoinetty, který s ním promluvil jako muž s mužem, a věc řádně vysvětlil.

Díky úspěšnému drobnému chirurgickému zákroku mohl nakonec Ludvík XVI. dostát svým manželským povinnostem a posléze se stát otcem čtyř dětí, včetně následníka trůnu. Jejich osud však k nim nebyl příliš laskavý. Ludvíkovi XVI. ani jeho manželce Marii Antoinettě nebylo dáno zemřít sešlostí věkem. O co více byli rozdílní v životě, o to více je spojila s odstupem devíti měsíců stejná smrt na gilotině za Velké francouzské revoluce.