Češi si zamilovali okrasné a ovocné dřeviny. Co by na vaší zahrádce nemělo chybět?

Co vaše zahrádka?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Čechům se vrátila chuť vypěstovat si ovoce na vlastní zahradě a poptávka po ovocných stromech je vysoká. Velký zájem je také o okrasné dřeviny. Jaké jsou trendy poslední doby a co by určitě nemělo ve vaší zahradě chybět?

Zájem Čechů je zaostřený nejen na všeobecně známé ovocné dřeviny, ale i na ty méně známé. Nejpopulárnější a nejprodávanější ovocnou dřevinou jsou podle jednatele velkoobchodu s okrasnými a ovocnými dřevinami Arboeko Pavla Kafky dlouhodobě kanadské borůvky. Stále žádanější jsou i exotické okrasné dřeviny. 

Trh se stále mění

"Zahradnická realizační firma nebo stavební firma poptává to, co jim projektant naprojektuje, a někdy je to řádný 'oříšek'. V oblibě stoupají zajímavě dekorativní dřeviny, které nějak zaujmou, a to svým květem, listem, vůní nebo tvarem. A tak my jako pěstitelé skoro nestíháme po světě hledat novinky a zajímavosti, o které bychom rozšířili náš nabízený sortiment," má jasno Kafka, jehož společnost zásobuje okrasnými a ovocnými dřevinami zejména český trh, vyváží například na Slovensko, Ukrajinu, do Polska, Rakouska, Německa, Ruska a Rumunska.

Export činí zhruba 27 procent z celkových tržeb. "Nejvzdálenější zákazník je až v ruské Samaře nedaleko řeky Volhy, kamion dopravuje zboží do tohoto místa pět dnů a je to od nás vzdáleno více jak 3 000 kilometrů," uvedl jednatel. Na ještě větší vzdálenosti už by podle něj mohl být problém dřeviny v pořádku dopravit. "Ale naše heslo je, že do Česka patří české výpěstky a to je náš hlavní obchodní cíl," uvedl Kafka.

Loňský rok byl pro pěstitelskou firmu rekordní. Kromě ekonomické situace podpořily podle Kafky prodej stromů i volby a výročí vzniku republiky, které řada měst, obcí i institucí využila k sázení stromů. Nejčastěji jde o lípy, které jsou národním stromem.

Investice do nových technologií

Pro letošní rok společnost s dalším nárůstem tržeb nepočítá, ale plánuje investice v hodnotě 23 milionů korun, podobně jako v minulých letech. Arboeko dlouhodobě investuje do nových technologií, nové pěstební infrastruktury a obnovy strojového vybavení.

Arboeko je od založení velkoobchodní společnost. Začínala v roce 1993 jako česko-nizozemská aktivita. Nyní je to stoprocentně česká společnost vlastněná managementem a patří k největším ve svém oboru ve střední Evropě. Dřeviny pěstuje na dvou místech. V Obříství v Polabí obhospodařuje 115 hektarů školek, na úrodné Hané ve Smržicích 88 hektarů školek. O výrobu a obchod se stará 122 stálých pracovníků, v sezoně až 200 lidí.

Podle obchodního rejstříku měla společnost v roce 2017 obrat přesahující 330 milionů korun, obchodní výsledky za loňský rok zatím společnost nezveřejnila. Zhruba desetinu tržeb tvoří ovocné stromy, zbytek okrasné dřeviny.