Pěstujeme pokojový ibišek: Jak na bohaté květy? Zálivkou, hnojením i řezem

Ibišek čínský patří k oblíbeným pokojovým rostlinám
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jeho rozkvetlý květ vydrží kvést sotva jeden den. Přesto umí zkrášlit interiér svým ušlechtilým vzhledem. Někdy se mu také říká čínská růže. O čem je řeč? Jestli jste hádali ibišek čínský, máte pravdu. Patří k oblíbeným pokojovým rostlinám, které se vám při správné péči odvděčí bohatostí květů. Jak na to?

Do Evropy se ibišek čínský dostal v polovině 18. století, a to pravděpodobně z Asie, kde byl hlavně v oblasti Číny kultivován. Původní jeho domovinou však bude nejspíš východní Afrika. V současné době je ibišek k dispozici v různých barevných variantách - nejčastěji v červené, ale interiéry bytů zdobí i rostliny se žlutými, oranžovými, bílými nebo růžovými květy.

Můžete si tak svůj domov vyzdobit krásně kvetoucí pokojovou rostlinou, kterou je snadné pěstovat. I proto je ibišek tolik oblíbený. Při dobré péči vyroste do výšky až 150 cm, může se z něho tedy stát výrazná dominanta bytu.

Kde se bude ibišku dařit?

Ibišek čínský (Hibiscus rosa-sinensis) má rád slunce. Nejlépe se mu tedy bude dařit tam, kde bude mít dostatek slunečních paprsků. To však není všechno. Chybět by mu neměla ani rovnoměrná zálivka, do níž hlavně v jarním a letním čase, tedy v čase největšího růstu, přidáme jednou týdně hnojivo, jež by mělo obsahovat všechny základní živiny.

Výborné je hnojivo KRISTALON, a to buď ve verzi Květ pro kvetoucí ibišky, nebo Start pro ty, jež nekvetou. Na podzim od září už s hnojením přestaneme a necháme, aby se ibišek připravil na nadcházející zimu a klid.

Jak ibišek zazimujeme?

Chcete-li, aby ibišek přežil ve zdraví zimu, nevystavujte ho teplotám nižším než 10 °C, lepší je nechávat ho v místnosti o teplotě 12-14 °C.  Nesvědčí mu ani průvan. Zazimování však není nutnou podmínkou k přežití ibišku v zimním období. Máte-li ho celý rok v pokoji s dostatkem světla, možná vám vykvete i v zimě.

Velikost květináče a jeho vliv na růst ibišku

Podcenit byste neměli ani výběr květináče. Pokud budete ibišek přesazovat, tak do květináče většího maximálně o 1 cm v průměru. Větší by totiž ibišku nesvědčil. Při zalévání by substrát nestihl vyschnout a přemokření ibišky nezvládají nejlépe - svěsí listy, vadnou a vypadají, jako by potřebovaly opět vodu. Což však není pravda, tudíž nakonec jim mohou uhnít kořeny.

Ibišek přesazujeme, když nekvete - většinou tedy brzy zjara. Odstraníme starší kořeny a trochu zastřihneme přerostlé větvičky. Brzy po přesazení do humózního zahradního substrátu s rašelinou by měl ibišek opět začít růst a při dostatku světla také začne záhy kvést.

Kdy tvarovat korunu a jak ibišek namnožit?

Pro hluboký řez až na polovinu výšky rostliny bychom se měli rozhodnout na konci února. Ibišek se odvděčí mladými výhony a bohatým větvením. Pak už jen stačí přištipovat příliš dlouhé výhony. Chceme-li ibišek namnožit, jde to poměrně snadno. Stačí vrcholové řízky zapíchnout do zeminy a přikrýt sklenicí. Větvička pustí kořeny a máte další rostlinu ibišku pro radost a pěstování.