Opomíjené rozchodníky: Pěstujeme je ve skalce, na zídkách i jako půdokryvné rostliny

Rozchodníky jsou vděčnými rostlinami do každé zahrady
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mezi vděčné rostliny, které rostou na našich zahrádkách, patří rozchodníky. Jejich rod Sedum je poměrně druhově pestrý, protože obsahuje až na půl tisíce druhů, jež jsou rozšířené vlastně po celém světě - od Asie, Afriky až po Evropu. Rozchodníky jsou ideálními rostlinami pro toho, kdo nemá na zahradu příliš času. Nevyžadují totiž tolik péče jako některé ostatní rostliny.

Rozchodníky mají tu výhodu, že na rozdíl od jiných rostlin dovedou docela úsporně hospodařit s vodou. Jsou to takové rostlinné koráby pouště, jež po dešti do dužnatých stonků i listů nasají velké množství vody a tu pak umějí dlouhodobě zadržovat a postupně uvolňovat pro své potřeby. 

Díky tomu se osvědčují i v našich podmínkách, kdy se stane, že delší čas nezaprší. Můžete je také nasadit na zahradě, již máte u své chalupy nebo chaty. Odvděčí se vám bohatými květy i přesto, že na ně s vláhou občas zapomenete.

Rozchodníky na skalku, do nádoby nebo záhonu:

  • rozchodník nádherný (Sedum spectabile)
  • rozchodník nachový (Sedum telephium)
  • rozchodník velký (Sedum maximum)

Rozchodníky na zídku:

  • rozchodník ostrý (Sedum acre)
  • rozchodník nádherný (Sedum spectabile)
  • rozchodník nachový (Sedum telephium)

Půdokryvné rozchodníky:

  • Rozchodník kamčatský (Sedum ellacombianum)
  • Sedum lydium
  • Sedum spurium coccineum

Medonosné rostliny a milovníci slunce

Mezi rozchodníky najdete většinou vytrvalé rostliny, ale také jednoleté nebo dvouleté. Jejich nejoblíbenější stanoviště je na slunci s dobře propustnou půdou. Na českých zahradách uvidíte hlavně takové, jež tvoří půdokryvné zelené porosty.

Když budete budovat skalku, kamennou zídku nebo štěrkovou cestičku, určitě na rozchodníky nezapomeňte, jsou to pro tento případ vhodné rostliny. Spokojí se totiž s minimem substrátu. Jsou dokonce vhodné i pro osázení nenáročných zelených střech nebo do nádob.

Chcete-li mít zahradu obydlenou také zástupci motýlí populace nebo čmeláky, pak rozchodníky jsou naprosto ideální. Patří totiž mezi medonosné rostliny, které tento hmyz rád vyhledává. Výhodou rozchodníků je, že kvetou od jara do podzimu, takže je stále co opylovávat.

Co se výšky týká, najdete mezi rozchodníky zástupce vysoké několik desítek centimetrů stejně jako ty, jež vyrostou sotva do výšky 5 cm. Některé mohou mít efektně barevné listy nebo květy, vytvářet mohou hojné odnože a z nich pak bohaté zelené koberce.

Jak rozchodníky zaléváme a hnojíme

Když vás nebaví pravidelná zálivka zahrady, tak si určitě do ní pořiďte rozchodníky. Ty totiž vyžadují mírnou zálivku pouze několik prvních týdnů po výsadbě. Jakmile jsou rozchodníky dobře zakořeněné, už je stačí zalévat jen tehdy, kdy je delší dobu sucho a teplota vzduchu vystoupá na 30 °C.

Protože rozchodníky rostou na půdách, jež jsou celkem chudé na živiny (pukliny skal, písčité půdy, kamenitá suť), není potřeba je ani pravidelně hnojit. S rozchodníky v zahradě odpadá tak spousta práce. Jsou to rostliny vhodné pro příliš zaměstnané zahrádkáře, kteří nemají na svoji zahradu dostatek času.