Podzim je ve znamení sklizně ovoce. Kdy je ale správný čas česat jablka?

Podzim obvykle bývá ve znamená sběru jablek
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Září a příchod podzimu bývá obvykle ve znamení sběru úrody, která se urodila na stromech v zahradě. Pokud pěstujete jabloně, již pravděpodobně netrpělivě vyhlížíte ten správný okamžik, kdy budete moci začít se sběrem. Který to však je? Umíte poznat, kdy jsou jablka správně zralá?

Jabloně patří v České republice k nejčastěji pěstovaných stromům a v tuzemsku vyšlechtěné odrůdy jabloní jsou dokonce oblíbené i za hranicemi. Jablka jsou zásobárnou vitamínů a vlákniny, prospívají trávicímu traktu a určitě by neměla chybět v našem jídelníčku. Říká se, že denně bychom měli sníst minimálně jedno jablko. Pokud patříte k těm zahrádkářům, kteří se pustili i do pěstování jabloní, pak právě nyní budete mít se sběrem jejich plodů nejvíce práce.

Jak poznat, že je jablko zralé na trhání

Na stromě visí tu více, tu méně vybarvená jablka a vy pod ním dumáte, jestli už přišel vhodný čas na sběr? Když vezmete jablko do dlaně, otočíte s ním asi o devadesát stupňů, jemně trhnete a zůstane-li vám v ruce i se stopkou, znamená to, že je zralé je. Dalším poznávacím znamením je vybarvení jadérka neboli semene uvnitř jablka. Je-li hnědé, svědčí o zralosti plodu. Jablka na stromě dozrávají postupně. Proto postupný by měl být i jejich sběr. Činíme tak nejlépe ráno nebo navečer denně do připravených čistých plastových přepravek, v nichž budou moci přečkat zimu.

Pokud ke sběru jablek používáte česáček, pak je ze stromu trhejte pouze po jednom plodu. Pokud byste do česáčku natrhali plodů více, otlučou se a nebudete je moci použít na uskladnění.

Jak a kde jablka ukládáme?
Jablka ukládáme v plastové přepravce pouze v jedné vrstvě, a to stopkou dolů. Pokud se vám podaří utrhnout jablko bez stopky, dejte ho raději stranou a použijte na moštování, výrobu kompotu nebo křížal. Do přepravky na zimní uskladnění dávejte jen stoprocentně zdravá jablka, která nejsou potlučená. Vše ostatní uložte bokem třeba do pytle a následně zpracujte.

Pro uložení jablek na zimu je třeba mít chladný a vlhký sklep s teplotou mezi 2 až 8 stupni Celsia, který má větrání. Ještě před sklizní by měl být sklep vymalovaný novým vápenným nátěrem s přídavkem modré skalice a vysířený. Dezinfikované by měly být i lísky. Ve sklepě, v němž skladujete jablka, byste neměli uchovávat brambory či jinou zeleninu, protože jablka by jimi mohla načichnout.

Kdy sbíráme jablka?

Záleží na jednotlivých odrůdách jablek, kdy nastane ten správný čas na jejich sklizeň. Většina jablek na uskladnění na zimu se však trhá v září a říjnu:

  • Spartan, Selena, Šampion, Melodie: polovina září
  • Golden Delicious: v teplých polohách koncem září, ve vyšších až ve druhé polovině října
  • Gloster: první polovina října
  • Idared: první a druhá dekáda října
  • Jonagold: začátek října
  • Jonathan: polovina října
  • Ontario: druhá polovina října
  • Resista: polovina října
  • Zvonkové: konec září, počátek října

Co s jablky, která nemůžeme uskladnit?

Při každé sklizni musíme dávat stranou ta jablka, jež jsou potlučená nebo jsou bez stopky. Lze z nich vyrobit výborné křížaly nebo mošt. Kdo má rád, připraví si i jablkový kompot či konzervuje ve vlastní šťávě jablka nastrouhaná, z nichž později může připravit jablečný štrúdl.

Nahnilá jablka vyhoďte, protože nejsou ke konzumaci vůbec vhodná. Hnilobou bývá postižené celé jablko, i když vykrojíte tu hnijící část a zbytek necháte.

Klíčová slova: