Z mateřské školky do éteru ranní show aneb když jsem mluvila jak teta odvedle

Jak se stát z učitelky úspěšnou moderátorkou? I o tom by mohla Bára vyprávět...
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Spousta lidí se s ní pravidelně probouzí a dává si první šálek ranní kávy. Někteří si s ní občas píšou či dokonce volají. Bára Tlučhořová, příbramská rodačka, už několik let vysílá v ranní show na rádiu Kiss a naladit si nejen ji, ale i jejího kolegu Romana Anděla můžete mezi 6. a 9. hodinou ranní. Bára není jen výbornou moderátorkou v rádiu, ale také nejrůznějších hudebních akcí, maturitních plesů nebo klientských večírků.

Bára si během své pracovní kariéry vyzkoušela kromě moderování či vysílání v rádiu i ještě jednu zajímavou pozici - učitelku v mateřské školce. I když, jak říká, byla to velmi dobrá zkušenost, našla se ale později až ve zmíněném moderování.

Barčo, pamatuješ si na své první vysílání? Jaké bylo?

"Co se týče vyloženě prvních slov v rádiu, to si pamatuji jen matně. Byla jsem hrozně nervózní a mluvila jako vystrašená teta odvedle. Bylo to někdy kolem října roku 2013."

To, co si ale pamatuji, jako by to bylo včera, je první vysílání s kolegou Romanem Andělem. Bylo to 3. února 2014. Před vstupem (tak se říká mluvenému slovu mezi songy) jsme se domluvili, co kdo bude říkat. Jakmile se rozsvítilo červené světýlko, které signalizuje, že je vše slyšet v éteru, zapomněla jsem naprosto na vše. A když říkám naprosto, tak myslím NAPROSTO. Já ani nevěděla, jak se jmenuji. Takhle duto v hlavě jsem snad neměla ani při narození."

Znáte film YesMan, kde hlavní roli ztvárnil Jim Carrey? Jim musí v příběhu říkat na vše ANO, což mu celkem komplikuje život, ale pere se s tím statečně. Na rádiu Kiss se jím nechali inspirovat. V úterý a ve čtvrtek v 7 h ráno si navzájem dávají moderátoři Roman s Bárou úkoly, na které nesmí říci NE! Občas se to zvrtne, ale hlavní je stát se YesMan a úkol splnit, ať je jakýkoliv!

Jaký byl tvůj první Yes Man, který je na rádiu stále oblíbenější a který vůbec byl pro tebe nejzajímavější?

"Asi to bude znít jako fráze, ale nedá se to říct. Opravdu dodržujeme, že si neřekneme, co nás čeká, dřív než v éteru. Takže moment překvapení je vždy reálný a podle toho sami posluchači poznají, zda padám do mdlob, nebo to bude v pohodě. Na druhou stranu, někdy to na Romana ráda hraju, že jsem v koncích, anebo naopak, že si jsem jistá v kramflecích. Veřejně se omlouvám, ale hodlám to dělat i nadále."

Jak chceš pokračovat ve své kariéře dál?

"Tohle je asi nejtěžší otázka, kterou jsem kdy dostala. Upřímně, jsem momentálně spokojená. Samozřejmě, že by se člověk chtěl dostat výš, například do televize. To by mě hodně bavilo, ale rádia bych se vzdát nechtěla. Nejsem člověk, který by si stěžoval, že by to mělo být takové nebo makové. Snažím se žít tak, aby mi bylo dobře. Rezervy to má samozřejmě vždy. Za sebe ale mohu říct, že každá rezerva je pro mne cíl, kterého chci dosáhnout. A proto, neumíte někdo anglicky? Tento cíl se mi stále nedaří splnit."

Bára ráda vystupuje ze své komfortní zóny a jak dokazuje i Yes Men, kterého plní, neustále hledá výzvy. 

Nedávno jste přesunuli své vysílání rádia Kiss z Českých Budějovic do Prahy, kde nyní i žiješ? Jak sis zvykla na tuto změnu?

"Jižní Čechy jsou krásné, spousta zeleně, prostoru pro sport, lidé jsou milí, pozitiv je mnoho. Spojení rádií Kiss mi po pravdě zamávalo se životem. Nevěděla jsem, do čeho jdu, ale to už tu přece bylo, když jsem opustila mé rodné město Příbram, zanechala jsem učitelské práce a s dodávkou narvanou vším, co potřebuji, jsem se vrhla do neznáma. Vyplatilo se. V současné době cítím, že odchod do Prahy bylo správné rozhodnutí. A ještě před tím, než se mě zeptáš, proč si to myslím, odpovím jednoduše: stačí slyšet nadšené posluchače našeho Ranního Kissu a já vím, že jsem na správném místě. Není to o tom, kde bydlíš, ale s kým trávíš čas a jak si ten čas umíš užít."

A na závěr se tě zeptám, kam se letos chystáš na dovolenou?

"S přítelem se chystáme do Toskánska, Benátek, Dubaje, Londýna, Barcelony, Paříže... 
Dobře, zatím máme domluvenou jen "vodu" v jižních Čechách. Tak uvidíme, kam nás proud zažene."

Ještě jsem se snažil z Báry "dostat," jestli plánují nějaké novinky v ranním vysílání, však marně, prý by to pak nebylo žádné překvapení... Budeme si tedy muset počkat. Barča je neuvěřitelně optimistická, plná energie a vtipná, čehož si posluchači rádia určitě všimli i při jejích výstupech... Pokud ještě nikoliv, doporučujeme si zapnout každý všední den po šesté hodině ranní rádio Kiss.