Kytarista z UDG: Bez večírků bych přišel o spoustu zážitků. Jednou jsme za taxi zaplatili obrazem z hotelové recepce

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Kapela UDG slaví v únoru dvacetileté výročí. Při té příležitosti jsme si povídali s kytaristou Tomášem Vohradským. Jak UDG své dvacetiny oslaví? Jaká je atmosféra v kapele? A jak se po letech staví ke svým nejslavnějším hitům?

V únoru začínáte slavit dvacetileté výročí kapely na scéně. Při té příležitosti máte v plánu projet Českou republiku se speciální narozeninovou show. Jak se na turné těšíte? 
Těšíme se strašně moc. Loni na podzim jsme nejeli žádné koncerty. Bylo to snad poprvé, co jsme vynechali podzimní tour kvůli tomu, abychom se mohli v klidu věnovat skládání a nahrávaní nových songů. Koncertní pauza byla rozhodně dobrá v tom, že teď se na tu jarní – narozeninovou – tour těšíme ještě víc, než bychom se těšili normálně. Jsme připraveni do toho dát všechno!

A co jste si pro fanoušky připravili? 
Máme nahrané tři nové písně, které se aktuálně míchají ve studiu. V únoru k vybranému singlu natočíme videoklip. Rozhodně se tedy fanoušci můžou těšit na novinky v playlistu. Dále pak zahrajeme průřez celou tvorbou, koncerty budou dlouhé, a protože je to narozeninová tour, tak se bude i patřičně slavit. Jako bonus bych rád ještě zmínil Jakuba Děkana, který bude se svojí kapelou vystupovat jako host. 

Dvacet let není zrovna málo. Nelezete si někdy na nervy? 
Lezeme. Ale vzhledem k tomu, že spolu trávíme tolik dní v roce, tak je to, řekl bych, normální. Když je nějaký problém, důležitý je se z něj vymotat a nezasekávat se na něm. Což se nám daří. Máme se rádi, těšíme se z práce na nových věcech. 

Je něco, co byste z časového odstupu chtěli udělat jinak? Něco, čeho litujete? 
Osobně bych s odstupem času například vybral jiné písně, které jsme vypouštěli do světa jako singly nebo k nim točili videoklipy. Myslím si, že vybírání singlů z desek se nám příliš nedaří a kolikrát nejvíce úspešné písně z desky nedostaly to správné PR a zároveň na ně nemáme klipy, což si myslím, že je škoda. Občas si taky říkám, že jsem nemusel dát úplně každý večírek, co se naskytnul, pak si ale řeknu, že nebýt jich, byl bych okraden o spoustu šílených zážitků, které nesmím nikdy nikomu říct.

Na co naopak nejraději vzpomínáte? 
Asi nedokážu takhle vypíchnout něco, na co bych vzpomínal nejraději. Vzpomínky mi fungují jako takové určité kombo více vjemů dohromady, kdy si vzpomenu jak na ty pozitivní věci, tak i třeba na ty spíš horší. Důležité ale je, že ty pozitivní jednoznačně převažují. Včera jsem zrovna seděl s kamarádem a vzpomínali jsme, jak jsme jednou společně ještě s jeho kapelou kdesi na Vysočině udělali hroznej bugr na hotelu a taxikáři zaplatili obrazem z recepce, což mělo tenkrát obrovskou dohru, jak morální, tak finanční. Taková blbost, ale při vzpomínce jsme se fakt nasmáli.

Nedávno mi můj brácha vyprávěl, jak při hudební výchově na gymnáziu dokola a dokola zpívají vašeho Hvězdáře. I my jsme před deseti lety neustále projížděli tuhle písničku. Myslíte, že se bude Hvězdář zpívat i za deset let? 
Já doufám, že i za 20!

Není vám upřímně někdy trochu líto, že když se řekne UDG, většině lidem se vybaví právě váš nejznámější song. Nezdá se vám, že další skvělé písničky jsou neprávem zastíněny? 
Myslím si, že je to normální, má to tak většina kapel. Je pravda, že když potkám někoho, kdo naši kapelu třeba neposlouchá, tak mi většinou řekne, že zná Hvezdáře a Kurtizánu. Občas to pak někdo ještě dolpní něčím dalším. Říkám si, že je to ale lepší, než kdyby neznali nic. Budeme se snažit, aby do širšího podvědomí vstoupily i další písně.

Co kromě turné kapela chystá? 
Chystáme desku, spoustu festivalů, na které při večerních časem povezeme i speciální show. A taky začínáme připravovat největší koncert naší historie, který odehrajeme v pražském Forum Karlín na jaře 2020. 

A na co se chystáte vy sám – coby hudební či kulturní fanoušek?  
Mám rád The Cure, v létě přijedou do Ostravy, tak ty si určitě nenechám ujít.