Máme na Hradě hospodského hulváta, který si nezaslouží úctu a respekt? Nebo jsou protesty mimo a pravdu má Ovčáček?

Pan prezident občas jedná hodně zvláštně
Zobrazit fotogalerii (3)
 

První školní den byl i letos pro mnoho dětí něčím jedinečným. Vidět na vlastní oči prezidenta republiky je zážitek, ať už na Hradě sedí kdokoli. Tím spíš, když ještě ne úplně vnímáte, zda je to dobrý člověk, nebo opička na gumičce. Miloš Zeman v pondělí dorazil na Základní školu T. G. Masaryka v pražském Břevnově. A přivítání? Rozporuplné.

/KOMENTÁŘ/ Děti se samozřejmě do žádných velkých věcí nepouštěly. Cizí člověk, tím spíš hlava státu, řečnící před nimi v jejich velký den, to si zkrátka zaslouží jen obdivné ticho. Někteří rodiče však mlčet nechtěli. Při odjezdu Zemana jedna paní dokonce na hlavu státu vykřikla "fuj" a za chvíli i "ježíšmarjá táhni". 

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček to okomentoval slovy: "Chovejte se slušně", na což mu bylo namítnuto, aby se slušně choval on. Pak si to bývalý redaktor komunistických Haló novin nezapomněl okomentovat na Twitteru. 

Chcete vědět, co si o protestu proti hlavě státu myslí politici napříč stranami? Sledujte náš web, už brzy přineseme velmi zajímavou anketu. Některé názory vás stoprocentně hodně překvapí.

Další rozdělení společnosti

Jiní rodiče až tak radikální nebyli. Vystačili si pouze s miniaturami červených trenýrek, které se po nedůstojné frašce v podobě ohníčku na Hradě staly symbolem protestu proti Zemanovi. Ten si podle svých slov ničeho nevšiml. Možná i proto, že rodiče byli při prezidentově setkání s žáky v jiné třídě břevnovské základní školy. 

Už tak rozdělená veřejnost se opět oddělila na dva tábory. Jedni tvrdí, že je to moc a že tohle si k hlavě státu nikdo nesmí dovolit. Druzí oponují, že je to správná reakce na Zemanovo neuvěřitelně hulvátské chování, které se neslučuje s jeho funkcí.

Kdo se má chovat slušně?

Ctí prezident zákon a etiku? Je tedy nevhodné chovat se k němu jako k hospodskému povaleči? Nebo naopak takový dojem ve veřejnosti vyvolává tím, co dělá? Nebo je všechno jinak a pravdu má Ovčáček, který po lidech vykřikuje, aby se chovali slušně? Jisté je, že se nacházíme v hodně těžké situaci. Všichni, ať už stojíme na kterékoli straně barikády. 

Nicméně nechat si líbit věčné útoky, vyhrožování smrtí ze strany prezidenta (novinářům už tak vyhrožoval několikrát), být stále pod propagandistickou palbou lží, sprostot a polopravd, to asi nikdo rozumný nebude. A už vůbec nechce, aby v tom žily jeho děti, které si sice možná neumějí dát dohromady souvislosti, ale vnímají, vědí, co se kolem nich děje.

Úctu si musí zasloužit

Někteří rodiče jim v Břevnově dali jasný signál, že se jim nelíbí, když je hlavou státu někdo jako Miloš Zeman. Respektive někdo, kdo se chová jako návštěvník páté cenové. Právem? Ano. Až se bude prezident chovat tak, jak jeho funkce předpokládá, už tolikrát zmíněný respekt si zaslouží.

Přesně tak, zaslouží, to je to správné slovo. Nevykřičí si ho pro něj ani Ovčáček, ani nějaký pyromanský večírek.

Zažíváme plíživý státní převrat a normalizaci. Zeman je prý ruským švábem. Čtěte zde.