Pirát Ferjenčík: Vláda Andreje Babiše si výnosy EET vycucala z prstu. Použili špatný koeficient

Chudák pan premiér, vypadá to na začátek delší kampaně
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Důkaz místo slibů, to by bylo zřejmě to nejlepší, co by mohla vláda Andreje Babiše v mnoha případech položit na stůl a svým kritikům tak zavřít ústa. Bohužel se nic takového neděje ani v rámci EET. Poslanec Pirátů Mikuláš Ferenčík představil analýzu, která zpochybnila metodiku Ministerstva financí ČR pro výpočet vlivu EET na výběr daní.

Čísla a data, to je, oč tu běží. Z odborného materiálu, který předložil Mikuláš Ferenčík, vyplývá, že přínos třetí a čtvrté vlny EET nebude tak úžasný, jak se snaží tvrdit vláda. Podle Piráta by se opět zvýšila byrokracie a biti by byli lékaři, účetní, drobní řemeslníci i další lidé, kterých by se plánovaná opatření týkala.

Minus dvě miliardy

"Ministerstvo financí ČR vychází z teze, že zavedení EET má pozitivní vliv na výběr DPH. Tuto tezi ministerstvo dále nerozvádí, nedokazuje ani neodůvodňuje. Odhad výnosů EET pracuje s arbitrárně stanoveným koeficientem autonomního růstu inkasa DPH a zbytek prohlašuje za vliv EET," krout hlavou Ferjenčík a poukazuje na vlastní analýzu, která jde v podstatě proti tomu, co tvrdí vláda.

"V případě, kdy by ministerstvo použilo jiný odůvodněný koeficient, vliv EET na výběr DPH by byl záporný a dosahoval by hodnot minus dvě miliardy korun. Při rozšíření vládou používané metodiky na výběr DPH v celé ekonomice se vliv EET "projevuje" i v odvětvích, ve kterých nebylo EET zavedeno, a to jako nárůst 5,9 mld. korun, což je samozřejmě nemožné," doplnil Ferjenčík.

Od vlády je to účelovka

Podle pirátského poslance data a závěry dokazují, že vláda vliv EET a kontrolních hlášení účelově nadhodnocuje, aby vyhověla číslům, která si předem chybně stanovila. "Osobně vládě doporučuji, aby se místo zvyšování byrokracie živnostníkům soustředila na boj proti daňovým únikům v řádu miliard, například do daňových rájů," shrnuje Ferjenčík závěry nezávislého zhodnocení údajného přínosu EET do státního rozpočtu. "Babiš si to prostě vycucal z prstu," dodal.

Piráti ve Sněmovně navrhli snížení daní všem pracujícím o 5 tisíc korun za rok, zrušení EET pro neplátce DPH, možnost zřídit si firmu za jeden den a možnost odložit podání daňového přiznání o jeden měsíc, pokud ho plátce podává elektronicky.

Klíčová slova:
EET