Předražená zakázka na kontrolu kanceláří proti odposlechům. Nebo Středočeský kraj odposlechy naopak instaloval?

Ocení Andrej Babiš svou podřízenou opět květinou, když tvrdí, že se musí šetřit?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Krajský úřad Středočeského kraje nechal v poslední době prohlédnout více než třicet kanceláří proti odposlechům. Navíc za tuto službu zaplatil zbytečně velké peníze. Mezi zaměstnanci se proto objevily spekulace, zda kraj náhodou nenechal odposlechy naopak nainstalovat. Co tedy doopravdy naznačují vynaložené investice?

/KAUZA ODPOSLECHY/ Prohlídky kanceláří proti odposlechům jako takové jistě nejsou nic špatného. V době, kdy stále sílí snahy například Ruska nebo Číny získat ne zrovna legálními cestami důležité informace, je opatrnost určitě na místě. Zvláštní je ovšem uzavření smluv na kontrolu a případnou "očistu" kanceláří a také spekulace, které se kolem toho objevily.  

Stejné služby za rozdílné ceny

Zmíněné smlouvy uzavřel Středočeský kraj vedený hnutím ANO v zastoupení radního JUDr. Roberta Bezděka se společnostmi S.I.T. s.r.o. a AQE Advisors a.s. A teď přijde to nejzajímavější - obě firmy totiž nabízejí v podstatě stejné služby, ovšem za diametrálně odlišné ceny. "Kraj si mohl vybrat, zda za to samé zaplati 2 800 korun za den, nebo 8 000 korun za den," kroutil hlavou zastupitel za ODS Michael Pánek, který na rozpor upozornil a teď žádá po vedení kraje vysvětlení.

Světe, div se, vybral dražší variantu. Při pohledu na kritéria, se kterými firmy soutěžily a které jsou veřejně dostupné na webu, kraj tedy jen tímto krokem přišel o více než 400 tisíc korun. Dojdete k tomu tak, že si porovnáte levnější a dražší variantu v jednotlivých bodech (cena za metr čtvereční apod.).

"Upozornit je třeba i na to, že společníci firmy S.I.T. s.r.o., Judr. Oldřich Loukota a Vladislav Babka, zastupují současně firmu Páté konkurzní a detektivní družstvo. A ta nabízí stejné služby ještě výhodněji. Oproti stávajícím smlouvám by zde činila úspora kraje 750 tisíc korun," poukázal Pánek na další skutečnost.

Není to jediný otazník radního Bezděka

Kolem radního Roberta Bezděka se vůbec dějí zvláštní věci. Právě on byl členem představenstva společnosti Klasik Moto, která loni pořádala obří sraz milovníků značky Harley Davidson v Praze a od Středočeského kraje dostala 10 milionů korun. Na soukromou akci to byla pořádně štědrá podpora, o které si mohou jiné kulturní akce nechat jenom zdát. Náhoda? Možná ano, možná ne.

Nejde přitom zdaleká o jediný otazník, který se kolem Bezděka vznáší. Jako právník se účastnil jednání kraje a společnosti RP Mladá, kde létaly desítky, ba dokonce i stovky milionů korun za demolice v bývalém vojenském prostoru, jejichž část pravděpodobně vůbec nikdy nebyla provedena...

Proč vyhazují naše peníze?

Není se tedy čemu divit, že zbytečně předražené smlouvy na prohlídku kanceláří vzbuzují minimálně údiv, proč kraj vyhazuje peníze daňových poplatníků. Jaký k tomu asi má důvod v době, kdy sám lídr hnutí ANO a nadřízený hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové Andrej Babiš říká, že je třeba šetřit? 

Není to náhodou tak, že odposlechy byly naopak do kanceláří instalovány, jak se povídá mezi některými krajskými úředníky? Pak by se samozřejmě nešlo divit ani zaplacené částce. To je ovšem jen spekulace. Jisté je, že na hejtmanství je teď dobré dávat si pozor na ústa ještě více než kdy předtím. Nikdy nevíte, kde poslouchá Velký bratr.