ODS sešla z cesty, kope si vlastní hrob. Role hrobařů se ujali Langer, Klaus, Udženija, ale i předseda Fiala

Je předseda ODS příliš slabý na to, aby věci zásadně řešil?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Jestli něco udělá radost "píáristům" Andreje Babiše, pak je to ODS kopající si vlastní hrobeček. Kdysi největší politická síla v zemi dělá všechno pro to, aby souboj o voliče s hnutím ANO, ale třeba i s Piráty, prohrála na celé čáře. Řada kontroverzních kroků a jmen je brutální střelbou do vlastních řad. Pokud se strana co nejrychleji nevzpamatuje, brzy se bude jen nostalgicky vzpomínat na mocného modrého ptáka.

Je otázkou, proč se chce ODS dobrovolně pohřbít za živa v době, kdy to konečně vypadalo, že se strana zvedla z popela a začíná získávat ztracenou sílu i pozice. Po skandálech, kmotrech a kabelkách si tradiční politický subjekt opět našel část ztracených voličů a důvěra se pomalu obnovovala. Teď to ale vypadá na další zvrat k horšímu.

Langer je poslední kapkou

Poslední kapkou, kdy trpělivost části podporovatelů přetekla, byl návrat kontroverzního Ivana Langera. Olomoucká buňka ODS mu dala zelenou, byť údajně "jen" do manažerské pozice. I kdyby však exministr vnitra a informatiky pouze uklízel záchody, jeho osoba znamená návrat "kmotrovské éry". Je s ní spojen stejně jako Tom s Jerrym a jakékoli vysvětlování je absolutně mimo mísu. Je úplně fuk, že Langer nikdy nebyl z ničeho obviněn. Stačí, že "byl u toho". Už i Jiří Paroubek blahé paměti říkával, že politika je o symbolech. Toto je jeden z nich.

Je záhadou, proč tento krok nastal a proč ho vedení ODS dovolilo. Vždyť i Langer může za to, že v roce 2013 ODS málem skončila v propadlišti dějin a i on je jedním z těch, kteří pomohli "vytvořit" Andreje Babiše a je spoluodpovědný za to, co se tu dnes děje. 

Fialův dárek pro Babiše

Ještě větším otazníkem je, jak je možné, že to nevidí předseda strany Petr Fiala? Inteligentní člověk, politolog. Proč si nechá totálně zničit plody své práce, které jistě nejsou malé? Anebo je příliš slabým předsedou, který sice dokáže plivat síru na politiku Andreje Babiše a spřádat pravicové myšlenky jako víno, ale když přijde na lámání chleba, není schopen bouchnout do stolu a ukázat, že on je kapitánem téhle lodi?

Faktem je, že pan Fiala by potřeboval pár lekcí od marketingových expertů šéfa hnutí ANO. Když se totiž podíváte na jeho facebookový profil, je plný prohlášení a obšírných textů, které jsou však tak nudné a nicneříkající, že by je ruští agenti mnohdy mohli používat místo novičoku. Smrt otrávením by byla rychlá.

Předseda ODS by za zmíněné lekce navíc možná ani nemusel platit. Protože službu, kterou pro PR oddělení předsedy vlády udělal, je penězi neocenitelná. V ANO dostali dárek, který nejspíš nečekali, o to víc ho však jistě dokáží využít ve svůj prospěch, resp. v neprospěch ODS. A pane předsedo Fialo, psát na Facebook posty o tom, jak je Langerova pozice malicherná a bezvýznamná, bude opravdu, ale opravdu zbytečné.

Je v tom až po uši, co dál?

V ODS se před několika lety vydali dobrou cestou. Víceméně očistili pošramocenou pověst, vyměnilo se vedení, staré struktury se povedlo upozadit a "donutit", aby zbytečně nevystrkovaly růžky. Jenže pak získal vliv Václav Klaus mladší a jeho názory často hraničící s demagogií SPD odvály první část voličů. Ne tak zásadní, protože jedna vlaštovka jaro nedělá, takže ani jeden Klaus neznamená žádné velké drama.

Ovšem jen do chvíle, kdy je držen na uzdě a předseda strany má sílu ho ukočírovat. Opět jsme u otázky, zda je Petr Fiala dostatečně silným lídrem. Tím spíš, když se svým přešlapem přijde místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija, která se rozplývá blahem na oslavách padesátin Jaromíra Soukupa.

A Fiala? Pokusí se ji obhájit, což mu slouží ke cti, nicméně styl této obhajoby byl z jeho strany opět velmi neúčinný až trapný. Co tedy bude dál s ODS? Vypadá to, že z vytyčené cesty uhnula a momentálně brázdí bažiny ve slepé uličce. Jestli se brzy nevrátí na hlavní silnici, bude v tom až po uši. A těžko se vyhrabe zase zpět.

 

Klíčová slova:
ODS
ANO