Jan Farský: To mě po*er! Už nemám sílu být slušný, Babišova vláda vyhodí miliardy za betonové roury

Boj se suchem dlouhodobě prohráváme, mohou za to i lány řepky
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Boj proti suchu je a musít být jednou z priorit vlády Andreje Babiše. To je naprosto v pořádku. Jenže hnutí ANO a jeho komparz na to jdou způsobem, který odporuje nejen logickému myšlení, ale i názoru většiny odborníků. Koncepce dát do země tuny betonových rour a tím budeme zadržovat vodu? Jaký amatér s tímto přichází?

Vláda Andreje Babiše si v mnoha případech počíná jako obyvatelé slavného Kocourkova. Zkrátka počíná si naprosto bezmyšlenkově a hloupě. Nejde zdaleka "jen" o prošustrované státní rezervy, jízdné zdarma za miliardy, které teď chybí atd. "Tak to mě, s odpuštěním, poser. Už nemám sílu být slušný," reagoval poslanec Jan Farský (STAN) na plán vlády, jak bojovat se suchem.

Betonové roury k ničemu

K dispozici na řešení problematiky má Babiš a jeho ministři 50 miliard. V pořádku, tady nikdo nemůže říct ani popel. Jenomže hned polovina z těchto peněz má jít na propojování a budování vodovodů. Těžko říct, kde se vláda inspirovala, ale jde samozřejmě o naprostý nesmysl, který bude znamenat jen další mrhání finančními zdroji. Navíc bude stát obrovské peníze, které se dají využít lépe a efektivněji.

Nechme teď stranou, že zřejmě jen pár vyvolených tuší, kam půjde zbylých pětadvacet miliard. Možná na vzdušné zámky, těžko říct. Vraťme se raději k praxi. Co se vyřeší tím, že se do země zabudují tuny betonových rour? Nic. Kromě toho, že opět vydělají stavební firmy. Je snad toto záměrem Andreje Babiše? Vzhledem k politice trestně stíhaného premiéra by se tomu asi nikdo příliš nedivil. 

Chybí efektivní řešení

Řešení sucha je běh na dlouhou trať, o tom není sporu. Ideální by bylo lusknout prsty a vrátit stav venkova o nějakých 100 let zpátky. Nakonec, tisíce let se u nás budovala opatření, která byla schopna vodu zadržovat. Sami jsme se připravili o jejich účel hloupým odstraňováním remízků, místo nichž vznikla pole (v mnoha případech s řepkou, což je čí byznys, pane premiére?). Voda se i proto nemá šanci v krajině udržet.

Ale není to jediný průšvih dnešní doby. Chybí rybníky, chybí změna přístupu k zemědělství jako celku apod. Jelikož bohužel lusknout prsty nemůžeme, tak je potřeba tento trend zvrátit. "Bez vody není život," řekl Andrej Babiš. Bravo, myšlenka dne, jako otec Fura v pevnosti Boyard. Má pravdu, chlapec. Jenže místo toho, aby opravdu něco dělal, tak vybetonuje podzemí. Fakt super nápad hodný mistra. Trouby. Ministra. Nebo koho vlastně?

Venkov pomalu umírá

Babišovi a jeho našeptavačům zřejmě nedošlo, že až znovu klesnou spodní vody, vodovod bude k čemu? ANO, k ničemu, protože nebude mít kde brát a domácnosti zásobovat. Jasné jako facka. Teda, pro někoho. "Na dotace do zemědělství jde skoro 40 miliard ročně. Kdyby se jen 10 % z nich podmínilo odpovědným hospodařením s půdou a vodou, dosáhli bychom více a bez dalších nákladů," uvažuje Farský.

A jelikož všechno souvisí se vším, rozhodnutí Andreje Babiše bude mít i vedlejší efekty. Například dojde k dalšímu odlivu lidí z venkova, protože, jak správně podotkl předseda vlády, bez vody není život. Na vesnicích tak sice budou mít betonové cosi, ale bez vody. Opět se tak oklikou vracíme k tomu, že lidem to bude k ničemu.

Už dnes je přitom tato skutečnost alarmující a pokud se i s tímto nezačne něco dělat, venkov zcela vymizí. Z měst vzniknou obří ghetta. Není však právě toto plánem současné vlády? Nahnat lidi na pár míst, aby se dali lépe kontrolovat? Díky moderním technologiím už to totiž není žádný velký problém.

Klíčová slova:
ANO