Odcházení Miloše Zemana. Prezident se chce po vzoru Václava Havla rozloučit divadelní hrou

Posaďte se prosím, já učiním to samé...
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dámy  a pánové, pohodlně se usaďte, představení začíná. Poslední ceremonie na Pražském hradě odhalila, že Miloš Zeman se pomalu loučí se svým úřadem. Spekulace o zdravotním stavu však nejsou tím hlavním, čím zaujal. Na bolavá kolena odhaluje svoje umělecké ambice. Chce být totiž uznávaným dramatikem.

/SATIRA S NADHLEDEM/ Když z prezidentského úřadu v roce 2003 odcházel Václav Havel, netajil se tím, že se znovu naplno vrhne do své původní profese divadelního dramatika. Výsledkem byla jeho absurdně podaná výpověď nazvaná Odcházení. Nešlo si nevšimnout, že v ní adaptoval mnoho zkušeností z vykonávání funkce prezidenta. Veřejnost však něco podobného očekávala. 

Sám Havel byl literárně činný po celou dobu svého úřadování a u mnoha lidí dodnes sklízí úspěch za své filozofické eseje a proslovy. Ješitnost je nepříjemná vlastnost a díky ní se situace začíná po několika letech znovu opakovat. Tentokrát z pera prezidenta, který má s divadlem jen malé zkušenosti. Nebo je to přesně naopak?

Být politikem

Veřejné funkce ve státní správě tak nějak počítají s publikem. Na rozdíl od divadla si však lístek kupujete nedobrovolně a úroveň vašeho představení se hodnotí až ve volbách. Současný prezident Miloš Zeman si za svoji dlouhou kariéru rozšířil fanouškovskou základnu natolik, že už mu dávno nestačí jenom funkce politika. 

Nahrává tomu i zdravotní stav hlavy státu. Tělo neposlouchá tak, jak má, a tak se Miloš Zeman poohlíží po novém zaměstnání. Slavnostní ceremoniál ve Vladislavském sálu během výročí k založení Československa mnohé naznačilo. Naplno se zde odhalilo to, co prezident připravuje v podstatě celou svoji aktivní politickou kariéru. Bombastickou divadelní hru po vzoru Václava Havla. Z prezidentské kanceláře prosákla informace, že pracovní název zní Odcházení 2. 

Být originální

Jak už název napovídá, tak se jedná o přímý odkaz na Havlovo Odcházení, které se dočkalo i své filmové verze. Co je však jádrem díla Miloše Zemana? Toho už jsme svědky několik let. Jen si vzpomeňte na opilého Zemana u korunovačních klenotů, na samopal s becherovkou, čínské poklonkování, rady prezidentu Putinovi o tom, že novináři by se měli střílet. Za těch několik let ve funkci je těch replik nespočet. 

V hlavní roli tak stojí znovu prezident, který si získal oblibu i díky svým nevybíravým bonmotům. Tím by se připravovaná divadelní hra z pera Miloše Zemana výrazně lišila. Absurdní drama se totiž bude žánrově spojovat s estrádou. Michal David už údajně skládá první noty k divadelní hudbě a Zdeněk Troška nedočkavě přešlapuje na nádvoří Pražského hradu, jestli se náhodou nechystá filmové zpracování. 

Miloš Zeman se tak snaží co nejvíce odlišit od Odcházení Václava Havla. Touha být originální však bolí hlavně celý náš národ. Některé jeho výstupy, které už jsou evidentně jen pro ty nejotrlejší diváky, lze jen těžko vydržet. Lístek na Zemanovo představení je tak hodně drahou zábavou. 

Vsedě

Rozloučit se jako umělec je pro bývalého prognostika opravdu překvapivým krokem. Když se však nad celý nápadem hluboce zamyslíme, vše, co do této chvíle Miloš Zeman učinil, dává díky připravovanému představení smysl. 

Už jen jedna ze zatím posledních kapitol absurdní estrády Odcházení 2 ukázala, že se brzy dočkáme dechberoucí pointy. Spolu s prezidentem republiky jsme se usadili k obrazovkám, protože jeho zdraví jednoduše odchází.

Většinu účtů si už Miloš Zeman vyřídil a teď už jen stihnout předávání cen Thálie. Až se totiž tento zatím velmi utajovaný projekt stane oficiálním, sklidí prezident ten největší potlesk ve svém životě. I jeho odpůrci budou muset uznat, že se jednalo o celoživotní dílo…