Zeman 17. listopadu mezi lidi nepůjde. Bude se sám užírat zlobou a nenávistí

Asi je dobře, že Miloš Zeman nikam nepůjde, ať se raději šetří
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Po svém zvolení prezidentem České republiky tvrdil, že bude prezidentem všech. Miloš Zeman ale nemluvil pravdu, ani tento svůj slib bohužel nesplnil. Země je rozdělená i kvůli němu. Možná by někdo dokonce řekl, že hlavně kvůli němu jsou zde dva znesvářené tábory. Hlava státu zřejmě i proto oslaví 17. listopad sama v Lánech. Není se čemu divit.

/KOMENTÁŘ/ Třicet let od sametové revoluce, třicet let od doby, kdy jsme se vymanili z diktátu komunistické strany, která má i v bývalém Československu na svědomí stovky životů. Získali jsme svobodu. Jde tedy o jedno z nejvýznamnějších výročí České repuliky. Očekávalo by se proto, že prezident země bude stát v čele velkolepých oslav.

Naše země nevzkvétá

Pravda, lze namítnout, že jsme demokracii získali až příliš snadno a že si ji nezasloužíme. Nebo spíš že s ní neumíme pracovat, nevážíme si jí. Něco na tom bude. Důkazem je i fakt, že je země rozdělena na dva tábory, které by si s trochou nadsázky nejraději vyškrábaly oči. I když vlastně, proč ta nadsázka, že?

Svádět vše na současnou vládu či prezidenta Miloše Zemana by bylo hodně krátkozraké. Za současný stav se "zasloužili" všichni politici, kteří byli od roku 1990 u moci. Někdo se snažil převážit misky vah na "správnou" stranu, jiný na tu druhou. Všichni byli ve svém počínání více či méně úspěšní, po některých zůstala pachuť, na jiné se vzpomíná s úctou. Shrnout by se to dalo větou Václava Havla z jeho novoročního projevu - naše země nevzkvétá.

Premiér jako tajný agent

Jedním dechem je ale třeba dodat, že to, co se v Česku děje v poslední několika málo letech, nemá obdoby. Už během loňských oslav 17. listopadu jsme mohli sledovat úkazy, které byly do té doby nemyslitelné. Premiér Andrej Babiš se v noci pod rouškou tmy doslova plížil na Národní třídu, aby se vyhnul lidem, v závěsu za ním další političtí činitelé země. Jako nějaký tajný agent StB...

Letos se předseda vlády zřejmě "uklidí" na Slovensko. Má recht, bude to tak lepší. Kdyby se někde objevil za světla, nemuselo by to dobře dopadnout. A i když jsme dnes naštěstí daleko od jakéhokoli násilí, jeho minulost mu může radit raději nevystrkovat nos. Přeci jen dobře ví, jak se s nežádoucími osobami zacházelo.

Kdo by ho ještě chtěl poslouchat?

A prezident? Miloš Zeman se nechová jako muž, který by měl národ spojovat a jít mu příkladem. 17. listopad bude opět bojkotovat. Zřejmě nechá vše na svém mluvčím. Jiří Ovčáček má jistě nabito ostrými a plivat jed na pokyn svého pána bude s vehemencí, která je tomuto státnímu úředníčkovi vlastní. Takové úkoly plní rád a dobře, to je třeba mu nechat. Nakonec, ani on svoji minulost nezapře. Praxe v komunistických Halo novinách je fajn průprava.

I pro pana Zemana je ale vlastně lepší, že zvolí klid v Lánech obklopen svými bodyguardy a kdo ví, kým ještě. Kdo by ho kde uvítal s otevřenou náručí? Kdo by chtěl, aby řečnil, kdo by ho ještě chtěl poslouchat? Pohádku na dobrou noc raději od Boženy Němcové. Nechme pana prezidenta s jeho zlobou a záští, ať raději spřádá plány, koho zase urazí. Tak si ho budeme pamatovat, takový bude jeho odkaz. 

Jaký to rozdíl, když ho srovnáme například s prezidentkou Slovenska Zuzanou Čaputovou. Ta už v Praze výročí 17. listopadu uctila. S grácií a noblesou. Wow! Tak třeba někdy...