Jak mít navrch v práci? Psychologické triky, se kterými to zvládnete

Víte, kdy se můžete zapojit do rozhovoru kolegů, a kdy to raději nedělat?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

 

Máte problémy s kolegy v práci? Dala by se atmosféra ve vaší kanceláři krájet? Pak se vám určitě budou hodit účinné rady, jak vycházet se svými spolupracovníky a jak fungovat při týmové spolupráci.

Snažte se zapůsobit

Lidé mívají nejjasnější vzpomínky na první a poslední okamžik událostí, která se stane, zatímco to, co je mezi nimi, jim mnohem rychleji vypadne z paměti. Pokud tedy chcete zapůsobit na důležité poradě, postarejte se o to, abyste do konferenční místnosti vešli buď jako první, nebo poslední. Přidejte sebevědomý výraz, a zajistěte si tak plnou pozornost všech kolegů.

Navažte kontakt

V každém pracovním kolektivu občas nastane chvilka, kdy se lidé začnou uvolněně bavit a vtipkovat. Jakmile zaslechnete smích, zadívejte se na některého z kolegů, který k vám sedí nejblíže. Podvědomě s ním tak navážete kontakt v příjemné situaci, což si dotyčný nevědomky zapamatuje. Zvýšíte tím šanci, že se s vámi při vašem příštím setkání bude cítit dobře.

Všímejte si detailů

Někdy se může stát, že se pokusíme navázat kontakt s lidmi, kteří o něj v dané chvíli nestojí. Když v práci narazíte na dvojici kolegů, kteří si povídají, zjistěte, jestli jsou naladění na to, aby vás přizvali „do party“. Když se k vám natočí tělem i nohama, budou rádi, když se k jejich rozhovoru přidáte, pokud ale nohy zůstanou nehybné, byli by radši, abyste se vzdálili.

Plánujte chytře

Při organizování teambuildingu myslete na to, že aktivity spojené s vyplavováním adrenalinu (horská dráha, hororový film, sport…) lidi podvědomě spojují a vytvářejí společné vzpomínky, díky kterým se tahle pouta mohou udržet ještě dlouhou dobu.

Mluvte nahlas

Z nejrůznějších výzkumů vyplynulo, že lidé, kteří mluví hlasitěji, zároveň i mírně rychle (asi 3,5 slov za sekundu) a během hovoru vytváří krátké pauzy (čtyři až pět pauz za minutu), jsou prý nejúspěšnější při přesvědčování ostatních. Využijte to ve svůj prospěch na poradách, nebo při řešení důležitých pracovních úkolů.

Podání ruky je základ

Pokud přicházíte do úplně nového kolektivu, dejte si záleže na tom, abyste kolegům nepodávali ruku ve stylu leklé ryby, ale aby váš stiskl byl pevný a dlaň pokud možno teplá. Dotyčnému se podívejte do očí a ideálně také zopakujte jeho jméno, abyste si ho zapamatovali. Je to skvělý způsob, jak udělat dobrý první dojem.

 

Klíčová slova: