Hoaxy útočí úplně všude. Učíme se je rozpoznat a okamžitě smazat

Klamavé zprávy jsou pro mnoho lidí doslova nebezpečné. Je třeba je umět rozeznat
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Setkal se s nimi téměř každý, kdo se pohybuje na internetu a zvláště na sociálních sítích. Hoaxy, tedy podvodné zprávy, které většinou informují o smyšleném nebezpečí, útočí zvláště na citlivější jedince. Ti je potom šíří v domnění, že se jedná o pravdivé zprávy. Jediným cílem autorů takových děsivých mailů nebo statusů je ale vzbudit paniku nebo zahltit síť. 

Podvodných zpráv najdeme na každém kroku internetem nepřeberné množství. Velmi "atraktivní" bývají ty, informující o přílivu migrantů do naší republiky. Zdánlivě podařeným kouskem, kterému ale bohužel mnoho lidí uvěřilo, byla již přibližně před dvěma lety snadno odhalitelná fotomontáž, jež se ale v současné době začíná objevovat znovu.

Její tvůrce se tehdy snažil vyvolat a nyní patrně obnovit hrůzu z uprchlické vlny. Tu nám, samozřejmě, jak uváděl doprovodný komentář, všichni politici i média svorně tají. Vlak doslova obsypaný migranty (způsobem nikoli nepodobným tomu, jakým se dopravují obyvatelé například v Indii) měl podle této zprávy přijet do Chebu.

Kdo chtěl věřit - a bylo takových lidí bohužel skutečně mnoho - věřil bez dalšího přemýšlení. Kdo se ale, byť jen na pár sekund, zamyslel, musel se ptát, jak je možné, že se z celé tak velké akce podařilo pořídit jen jediný snímek, jak se takový příval migrantů podařil utajit před médii a tak dále. Podstatou hoaxů je ale právě jejich zacílení na tu část uživatelů internetu, kteří jsou k přijímání desinformací citliví a věří ve spiknutí všech "těch nahoře" proti "obyčejným lidem". 

Hoaxy se snaží vyvolat obavy z uprchlické krize

Ostatně proti migrantům, respektive zvláště muslimům, míří i další hoaxy ze srpnového TOP10. Jeden z nich například vyzdvihuje odvahu představitele jedné kanadské školy, který odmítl požadavek muslimských přistěhovalců ohledně úpravy složení stravy v jídelně. Jeho postoj je dáván do kontrastu se "zbabělostí" a ústupky zdejších úřadů. Samozřejmě bez jakýchkoliv dohledatelných důkazů. 

Pomozte nemocnému dítěti

Velmi úspěšné bývají také hoaxy, cílící na soucit lidí s těmi, kteří trpí těžkými chorobami, zvláště pak s dětmi. Rychlostí blesku se proto šíří žádosti o darování krve, kostní dřeně nebo dokonce ledviny a tak dále. Takové zprávy bývají často pro dotvoření zdání důvěryhodnosti doplněny fotografií dítěte v nemocnici.

Samozřejmě se jedná o podvod, o potřebu autora takové zprávy dokázat si, že zvládne zahltit sociální sítě svým výmyslem a u mnohých lidí navodit pocit bezvýchodnosti celé situace. Většina lidí se ale časem proti takovým podvodům obrní a doplatí na to ti, kteří by jednou případně podobnou pomoc skutečně nutně potřebovali a hledali. 

Éčka zabíjí - každého a stále

Do třetice je možné zmínit útoky zvláště na mateřské city - ani v této oblasti to není tak složité. Stačí vypustit do světa zaručeně pravou informaci o obsahu rakovinotvorných éček v jakémkoliv výrobku a mnohé matky začnou takový hoax šířit mezi svými známými z obavy o svoje i ostatní děti. I z této oblasti se některé "kousky" dostaly na špici srpnového žebříčku. Zvláště pak informace o absolutně skandálním složení jogurtů a jejich škodlivosti se jistě mezi příznivci takovýchto zpráv bude bohužel těšit velké oblibě. 

Nejen na Facebooku...

Popsané hoaxy se šíří hlavně na sociálních sítí. Mohou ale přistát i v mailové poště, kde se často setkáváme s nečekanou výhrou, dědictvím nebo dokonce se zprávou od imaginárního právního zástupce, který potřebuje naši pomoc (samozřejmě za odměnu) při převodu peněz ze zahraničí. Poměrně rozšířené jsou také "zprávy z banky", které se vymykají běžné komunikaci vašeho bankovního ústavu. Vždy jde samozřejmě o podvod, snahu získat mailovou adresu a případné další údaje…

Důležitá klávesa: delete

Hoaxů je kolem nás zkrátka nespočet a jen těžko se před nimi uzavřeme. Jediné, co může v boji proti takovým zprávám pomoci, je jejich ignorace, rozumné vyhodnocení a smazání místo dalšího šíření. K tomu je nutné podvodné informace rozeznat. Není to tak velký problém - většinu nesou alespoň některé stejné znaky. Hoaxy se za prvé snaží působit co nejdůvěryhodněji, proto se v textu jejich autoři často odkazují na "kapacity" z různých oborů. Informace o takových lidech ale většinou nelze dohledat a pokud se to podaří, není problém vyvrátit informace, které jsou o nich uváděny. To již ale vyžaduje určitou dávku investigativního zápalu.

Jiný typ podvodných zpráv se zaměřuje na čtenáře pochybující, na ty, které nevěří oficiálním zdrojům - a takových lidí je také hodně. Do přízně se vtírají pod jakousi rouškou tajemství, které (na rozdíl od vlády nebo novinářů) prozrazují. Hoaxy mohou také varovat před počítačovými viry a upozorňovat na další nebezpečí. Vždy je proto při přijetí takové zprávy potřeba vzít rozum do hrsti, zamyslet se nad reálností takové zprávy - a hlavně použít tlačítko Delete. 

Klíčová slova: