Nejvyšší hora sluneční soustavy a oblak z alkoholu. Největší zajímavosti z vesmíru

Pohled na vesmírnou oblohu fascinuje odnepaměti
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už jenom pohled na hvězdnou oblohu bez mráčku je schopný člověka posadit doslova na zadek. Nekonečnost vesmíru a nádherná záře nad hlavou je objektem studií odnepaměti. Jaká konkrétní fakta jsou však vůbec ta nejzajímavější?

Na začátek je nutné podotknout, že to, co o vesmíru víme, je jen zrnko ze saharské pouště. Přestože myslitelé, vědci a technologie každý den přicházejí na zajímavosti, jež po maličkatých krůčkách ozřejmují základní otázku lidského bytí. Co je to za svět kolem nás a jak vznikl?

Někdo odpovědi hledá právě ve hvězdách a někdo se přirozeně spokojí s náboženskou vírou. Vesmír ve své nekonečnosti však musí zajímat úplně každého bez rozdílu věku či vyznání. O to více jsou fascinující fakta, na která se během seriózního a vědeckého bádání postupně přichází. Jaká jsou ta vůbec nejzajímavější?

Mrtvé hvězdy

Nejeden romantik při intimní schůzce s dívkou či ženou zkusil okouzlit srdce svého protějšku zajímavostí z vesmíru při pohledu na krásnou hvězdnou oblohu. Najít Velký a Malý vůz prostě nestačí. Jeden z nejpoužívanějších zábavných faktů, který tak nějak hovoří o pomíjivosti života, se věnuje právě hvězdám.

Pohled na zářící světlo z hvězd je totiž obrazem minulosti. I když některou z nich vidíme, je možné, že už samotná hvězda vyhasla a neexistuje. Vše je způsobené jednoduchým matematickým a fyzikálním pohledem na věc.

Hvězdy jsou totiž od planety Země vzdáleny několik desítek a stovek světelných let. Když si uvědomíme, že jeden světelný rok se rovná 9 460 528 400 000 kilometrů, najednou se tato teorie stává zcela logickou. Než tedy světlo z hvězdy dorazí tuto neuvěřitelnou vzdálenost, samotný zdroj záření už nemusí ani existovat.

Nejvyšší hora

Na naší planetě máme v tomto ohledu jasno. Nejvyšší horou je dnes turisticky velmi populární Mount Everest. Střecha světa je však maličkým mravencem vedle té vůbec nejvyšší, která se nachází v naší Slunečné soustavě.

Lidé jí dali symbolický název Olympus Mons (Hora Olymp). Jedná se o sopku, která leží na Marsu. Pokud se tedy ve vzdálené budoucnosti naplní vize milovníků science fiction, bude se lidské oko koukat na přírodní jev vysoký neuvěřitelných 26 kilometrů. Možná ještě více fascinující je fakt, že její průměr 624 kilometrů by zakryl oblast srovnatelnou s celým územím Francie.

Oblak plný alkoholu

Tato oblast ve vesmíru by se jistě líbila občanům naší republiky. Vzhledem k tomu, jak vášniví konzumenti alkoholu jsme, si dokážeme představit, jak by takový mrak přišel zdejším lidem vhod. O co jde?

Molekulární mračno s názvem Sagittarius B ležící v blízkosti Mléčné dráhy je od naší Země vzdálen 26 tisíc světelných let.

Tento oblak v sobě obsahuje několik desítek miliard litrů alkoholu, takže konkuruje i roční spotřebě alkoholu v České republice. Pokud existuje v naší republice nějaký vesmírný program, jistě míří směrem k Mléčné dráze.

Nepředstavitelné množství

Kolik máte peněz na účtě? Milion, sto tisíc, nebo třeba jenom padesát korun? No tak si představte, že kdyby každá hvězda v naší galaxii byla jedna koruna, její účet v bance činí neuvěřitelných 400 miliard. Vzhledem k tomu, že jde jenom o naši galaxii, je to číslo doslova nepředstavitelné.

Zatím bylo totiž odhadem vypozorováno šílených 170 miliard galaxií. Pokud je každá z nich takto bohatá, už se člověk nemůže divit, že je pohled na hvězdnou oblohu tak fascinují.