Láska na první krok, říká se o gumových kroksech. Platí to ale pro všechny?

Dnešní boty, aspoň ty „klasické“, si zachovávají dřevákovský tvar. Je velmi praktický, zajišťuje stabilitu, bota drží na noze a chodidlo nohy má dostatečný kontakt s botou
Zobrazit fotogalerii (9)
 

“Já hledám hlavně pohodlí a to jsem v těch gumácích přesně našel,” říká Martin, který si je bere do práce na každou směnu za bar. Je ale dost lidí, kteří udělali špatnou zkušenost. Je to stejně jako u všeho, mezi jednotlivými značkami jsou velké rozdíly. 

V módních kruzích asi nenajdete provokativnější kousky obuvi, které by vzbudily takové emoce jako gumové boty. Prvotní radikální odmítnutí, které převládalo, když se po roce 2002 boty Crocs rozšířily v ulicích, velmi záhy vystřídalo velké nadšení.

"Musím říct, že nejdřív mi přišlo divné s nimi vyjít jen tak na ulici, ale na trhu jsem našla elegantní balerínky a nemůžu si je vynachválit," svěřila se Hanka, která své balerínky jedné z lepších značek nosí k elegantním šatům. Dnešní výběr je opravdu široký a gumové boty nemusí sloužit jako boty na plachetnici, jak zamýšlel Crocs.

Ušetřit se nevyplatí. Levné napodobeniny se totiž nevyrábí z pryskyřice, ale v podstatě z ropného odpadu. Boty tak postrádají potřebnou zdravotní certifikaci. 

Zdravá chůze aneb proč jsou pohodlné? 

Estetika je u módních doplňků nadmíru důležitá věc, ale princip gumových bot má přednosti hlavně po stránce zdravotní. "Já jsem třeba celý den na nohou a tento druh obuvi mi opravdu pomohl." 

Paní Věra je zdravotní sestra a běhání ve sterilním prostředí nemocnice je každodenní rutina."Ano sterilita je tady v nemocnici zásadní a gumové boty jsou snadno omyvatelné." Na trhu můžeme najít hned několik firem, pro které je zdravotní stránka absolutní prioritou.

Produkty španělské značky Suecos nebo italského Petera Legwooda jsou přesně těmito vlastnostmi charakteristické. Jediná značka, která má navíc certifikovanou protiskluzovou podrážku, je DUX. Speciální kapitolou je materiál, pokud je vhodný a boty nejsou tvrdé, tak způsobují mírnou nestabilitu, která rovná páteř. Měkkost bot a prostor v oblasti prstů navíc zajistí pohodlí a relaxační vlastnosti. Dobrou ergonometrii a kvalitní materiál mají opět jen kvalitní značky. Například DUX je z termoplastu, který měkne, jakmile ho zahřeje chodidlo.“Nosím je jen v práci,” dodává zdravotní sestra.

Opravdu to funguje?

Tento typ obuvi nachází i své odpůrce, kteří se zatvrzele brání alespoň na pár kroků boty vyzkoušet. "Nic mi to neříká," reaguje velmi stručně Jirka, který si prý potrpí na svůj styl, který nechce měnit. Pozitivní ohlasy, však znějí většinou i od lidí, kteří vyzkoušeli dobré gumové boty třeba jen na několik kroků. Nejčastěji zaznívají pozitiva, která hovoří o vlastnosti, že se dokáží přizpůsobit noze a vzniká tak pocit chůze naboso.

Společně s tím, že je bota lehká, ať už jde o jakoukoli značku, se na těchto argumentech shodují všichni, kteří boty pravidelně nosí. Většina dotázaných používá "gumové dřeváky" hlavně v práci. "Na doma mám levnější typ, ale do práce jsem si koupila značkové."  přiznala Jana, která pracuje na poště. 

Nejsou jenom Crocs

Pro gumové dřeváky se zažilo název "kroksy". Americký Crocs je opravdu stvořitelem této obuvi a stará se hlavně o módu. Na českém trhu najdete i španělskou značku Suecos, která se prezentuje jako zdravotnické boty, a nebo DUX, která je coby zdravotnické boty certifikovaná. Výsledky podrobného testu si přečtěte zde.

Prvenství v oblíbenosti se "kroksy" budou zbavovat jen těžko. "Líbí se mi, že už se nejedná jenom o nějaký obyčejný nazouváky, ale vypadá to jako normální, pěkná bota a přitom je stále stejně pohodlná," odpovídá Petr, který má na sobě nazuté "gumáky", jež už byste od klasické obuvi na první pohled skoro nerozeznali. 

Doktor Koliba: Diabetická noha je problém, vážným nebezpečím je i malý kamínek. Rozhovor čtěte zde.
Klíčová slova: