Pleť dostává v létě zabrat, rozhoduje fototyp. Důležitá je správná ochrana, pomůže i konopí

Kanabinoidy chrání před spálením a rakovinou kůže díky CB1 receptorům v pokožce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Léto je definitivně tady se spoustou parných dnů a hřejivým, ale i zrádným sluníčkem. Teplé kabáty a bundy schováváme do skříně a vytahujeme kraťasy a lehké letní šaty. A stejně je to s naší pletí. Oblečení také nenosíme celý rok stejné a podobně bychom měli přistupovat také k péči o pleť. Zatímco v zimě si dáváme pozor, aby v mrazu nepopraskala, v létě je cílem hlavně dostatečná hydratace.

Základem správné hydratace je vhodný pitný režim. Jeho základem by měla být čistá voda. Běžně se doporučuje vypít 2–3 litry denně, pokud je ale opravdu horko nebo máte zvýšenou fyzickou aktivitu, nebojte se pít ještě více. Dostatečný a pravidelný přísun čisté vody je pro zdravou pleť klíčový, zamezíte jím nejrůznějším pupínkům, flíčkům, vysychání, ale i vráskám.

"Zůstaneme-li ještě na chvíli u péče o pleť, kterou zajistíme vnitřní cestou, můžeme jako dobrého pomocníka zmínit konopné semínko. Konopné semínko obsahuje ideální poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které si tělo neumí vytvářet samo, ale jsou potřebné pro procesy v pokožce. Konopné semínko se hodí hlavně pro využití ve studené kuchyni. Nasypat jej můžete do různých salátů nebo i dětem do přesnídávky," doporučuje upozorňuje Jiří Stabla, odborník na konopí.

Správný opalovací krém je nutnost

Zásadním bodem péče o pleť v létě je ochrana před slunečním zářením. Svůj význam má pokrývka hlavy, ale zejména správný opalovací krém. V tuto chvíli hraje roli, jaký je typ vaší pleti a kde a na jak dlouho se chystáte slunit.

Pokud se chystáte k vodě na koupaliště nebo k rybníku v našich končinách, bude vám stačit nižší ochranný faktor, než když se vydáte na jih k moři. Mažte se pravidelně a vždy chvíli vyčkejte, než se půjdete koupat, aby měl krém dost času se do pokožky vsáknout a vstřebat.

Rozhodující je fototyp

Co se týče typu pleti, standardně se v Evropě rozlišují 4 takzvané fototypy podle síly pigmentace pokožky, která ovlivňuje odolnost pokožky vůči slunečnímu záření. Fototyp 1 je typický pro osoby, které se velmi obtížně opalují, kůže spíše zrudne a nikdy nezhnědne. Jejich vlasy jsou blond nebo zrzavé, často mívají pihy a jejich oči jsou modré nebo zelené. Lidé s fototypem 1 by měli používat opalovací krémy s nejvyšším ochranným faktorem, nejlépe 50 a více, určené pro citlivou kůži. Na ostrém slunci by tyto osoby neměly zůstávat déle než 10 minut. 

Fototypem 2 se označují osoby se světlou pokožkou, která na slunci zrudne, ale může i mírně zhnědnout. Mívají tmavě blond až světle hnědé vlasy a modré, zelené nebo šedé oči, výjimečně pihy. Pobývat na slunci se těmto osobám doporučuje 10-20 minut. Využívat by měly opalovací krémy s faktorem 20-40 podle toho, zda se sluní v Česku nebo u moře.

Fototyp 3 je v evropské populaci zastoupen nejvíce. Jde o osoby se světle hnědou pletí, která se může spálit, ale většinou se na sluníčku zbarví do bronzova. Tyto osoby mívají tmavší až kaštanově hnědé vlasy, nemají pihy. Nejlépe se pro ně hodí krémy s faktorem 15 až 20 a na slunci mohou strávit bez úhony půl hodiny.

Osoby s fototypem 4 mívají tmavou pleť a tmavé vlasy, na sluníčku jejich pokožka nezčervená, ale vždy ztmavne. Mívají tmavě hnědé oči a na jejich pleti se neobjevují pihy. Na slunci mohou pobývat až 45 minut a postačí jim krém s ochranným faktorem do 15.

Když je na prevenci pozdě

Nepříjemnému spálení můžete předcházet jednak používáním odpovídajícího opalovacího krému, ale i tím, že se na ostrém slunci nebudete pohybovat mezi 11 a 15 hodinou, ať už jste jakýkoliv fototyp. Pokud se přesto stane, že vaše pokožka zrudne, mohou pomoci chladivé přípravky s obsahem panthenolu, ale také například kosmetika s konopím, které je významné svými regeneračními schopnostmi.

Dnes jsou dostupné různé tělové a pleťové oleje. "Vhodné jsou ty přípravky, které navíc obsahují také jojobový olej. Ten je totiž téměř identický se strukturou našeho kožního mazu a může vcelku obstojně zastat jeho funkci. Při výběru správného oleje se zaměřte na to, aby obsahoval také zelené části rostliny, cannabis sativa extract. Jedině ty totiž obsahují účinné látky cannabinoidy, zejména důležité CBD. Nenechte se oklamat, chcete-li olej, který uleví vaší spálené pokožce, nespoléhejte se na olej vylisovaný pouze z konopných semen," upozorňuje zakladatel Konopných lékáren Jiří Stabla.

Klíčová slova: