Co se štěnicemi, když si je přivezete z dovolené? Sami si neporadíte, raději volejte deratizéra

Mít doma štěnice není nic příjemného. Návštěva deratizéra vás obvkle nemine.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Byt čistý jako klícka, nikde zbytečný prach, a přesto se v něm vyskytují nezvaní hosté. Štěnice, jak hrozně to slovo zní. Pořádkumilovného člověka přímo děsí setkání s nimi. Přitom je celkem jednoduché k nim přijít a donést si je do vlastního domova, jenž se stane obydlím i tohoto obtížného hmyzu. Jak se štěnicemi bojovat?

Strávili jste příjemnou dovolenou v zahraničním hotelovém resortu, kde nic nenasvědčovalo tomu, že by v něm byly společně s turisty také štěnice. Po krátkém čase od návratu domů se vám vyrazila na nechráněných částech těla prapodivná svědivá vyrážka.

Ještě stále netušíte, že by za jejím vznikem mohly stát právě štěnice a utíkáte do kožní ambulance, kde vyfasujete léčivou vodičku. Štěnice se mezitím u vás doma zabydlují – mezi prádlem a oblečením, ve štěrbinách mezi nábytkem a za poličkami, v podlahových lištách i v koberci nebo v matracích a v záhybech povlečení. A náramně se jim u vás daří. 

Co to vlastně je štěnice

Štěnice patří mezi polokřídlý hmyz – ploštice, které ke svému životu primárně potřebuje lidskou krev. Je jako upír s tím rozdílem, že na ni nefunguje česnek a s ranním kuropěním neuléhá do rakve, nýbrž se schová na bezpečné místo, kde není tolik na očích.

Její sání trvá poměrně dlouho – tři až deset minut, ale protože saje v noci, spící člověk si jí nevšimne. Důsledkem jejího nočního úřadování jsou svědivé puchýřky a tzv. cimikóza, kterou však lékaři mohou zaměnit za jinou vyrážku – například za alergii a podobně. Tím je pravý důvod kožní reakce odhalený se značným zpožděním.

Vliv štěnic na člověka

Bohužel, výskyt štěnic není spojen jen s nižším socioekonomickým standardem, protože štěnice si můžete přivézt z dovolené i do luxusně zařízeného bytu. Stačí se proletět letadlem nebo přespat ve spacím vlaku, kde se tento hmyz často pohybuje. Naštěstí nejsou štěnice přenašeči žádné choroby a jediný zdroj infekce může být pouze rozškrábané kousnutí. Jejich přítomnost v obydlí způsobuje vedle svědivé vyrážky také psychický stres a pocity nepohody.

Jak se štěnic zbavit?

Sami svépomocí se štěnic pravděpodobně nezbavíte. Vždy je nutná součinnost odborníka – deratizéra, který má s hubením tohoto vlezlého hmyzu zkušenosti. Obvykle jsou nutné dvě návštěvy, ta druhá asi po jednom měsíci od prvního chemického zásahu, při němž se používají silné postřiky a plynování. A platí, že čím dříve se se štěnicemi začne bojovat, tím lépe. Přitom je zajímavé, že po odborně provedeném hubení štěnic je třeba v takto ošetřené místnosti spát, aby byly štěnice nucené hledat potravu, tedy lidskou krev, a přicházet tak do kontaktu s ošetřenou plochou. Tím dojde k jejich likvidaci.

V případě obytného domu je nutné zároveň zkontrolovat i sousední byty, jestli se i v nich náhodou štěnice neusídlily. Pokud ano, je třeba deratizace provést i v nich.

Jaká je ochrana před štěnicemi? Po návratu z dovolené byste měli pečlivě prohlédnout svoje zavazadla. Pozor byste si měli dávat i při nákupu věcí v bazarech, nábytku z antikvariátu nebo starého obrazu, v jehož rámu se štěnice tak rády schovávají.

Klíčová slova: