Výběr matrace musí být v souladu s roštem vaší postele

Co musíte udělat pro pohodlný spánek?
 

Kvalitní matrace je tady od toho, aby nám zajistila kvalitní spánek. Ten je pro nás a naše zdraví naprosto zásadní. Proto je potřeba věnovat jejímu výběru dostatečnou péči. Začíná to už u výběru kvalitní postele s vhodným roštem. Pojďme se společně podívat na to, jak rošt s matrací zkombinovat takovým způsobem, aby nám výsledná sestava poskytla odpovídající pohodlí a tolik žádaný kvalitní odpočinek a spánek.

Rošt a matrace tvoří jeden celek

Většina postelí má rošt. Některé mají sice pouze plnou pevnou desku, ale z hygienických důvodů je vhodné se těmto postelím spíše vyhnout. Ani kvalitní matrace v nich totiž nedýchá, což je v kombinaci s tím, že člověk vyprodukuje za noc nemálo potu, poměrně nevhodné řešení. Pokud se tedy zaměříme na postele s roštem, lze si vybrat: 

  • Pružný lamelový rošt
  • Pevný laťový rošt

Pružný rošt je novějším a modernějším způsobem pro uložení matrace. Tento typ roštu je vhodný pro matrace bez pružin, protože odpružení zde zajišťuje rošt samotný. Jedná se tedy především o pěnové nebo latexové matrace, které jsou také nejvhodnější z pohledu přizpůsobení se anatomii lidského těla. Pružný rošť také zvyšuje životnost matrace a snižuje její zátěž.

Pevné rošty byly využívány zejména v minulosti, ale i dnes se s nimi samozřejmě setkáte. Využijí se zde pružinové matrace, které musejí samy o sobě zajistit odpružení. Lze zde použít levné matrace v akci, nebo komfortnější variantu v podobě taštičkových matrací. Využít zde lze ale také některé z pěnových matrací, obvykle jsou vhodnější ty hrubší. 

Tvrdost matrace a použitý rošt

Jistě si už mnozí z vás uvědomují, že pěnová matrace uložená na pevném roštu bude tvrdší, než když ji položíme na pružný podklad. Právě proto se na pevné podklady doporučují pružinové matrace nebo hrubší matrace z pěny. Máte-li ale rádi tvrdší lůžko, můžete použít i tenčí pěnovou matraci na pevném roštu. Vždy je to o preferencích.

Klíčová slova: