Nejoblíbenější jména pro novorozence. Být originální v České republice něco stojí

Netradiční jméno dnes už není nic neobvyklého
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Očekáváte potomka a nepatříte mezi ty, kteří mají od počátku jasno, jak se bude jmenovat? Někteří volí jednoduchou variantu a inspirují se v rodině. Dítě tak přebírá symbolické žezlo od starší generace. Jsou však i mnohem netradičnější varianty. Jen pozor, abyste si za originální jméno nemuseli připlatit.

Český statistický úřad každoročně zveřejňuje žebříček nejoblíbenějších dívčích i chlapeckých jmen. V České republice jsme stále velmi tradiční a na vedoucí příčce už se po několik let drží český Honza a u dívek si vedoucí postavení drží jméno Eliška.

Češi neradi experimentují a mají radši klasická jména. V přehledu první dvaceti nejpoužívanějších jmen totiž nenajdete žádné, které by snad působilo zvláštně či exoticky. Jedná se tak spíše o ojedinělé výjimky. 

Český Honza 

U chlapců prostě vítězí Jan. Četnost tohoto křestního jména už v Čechách možná překonal i výskyt příjmení Novákovi. Kolik je u nás Janů Nováků není jisté, ale určitě se jich pár najde. Na druhém místě v žebříčku je sympatické jméno Jakub. Dalo by se říct, že Jakubem prostě neurazíte. 

Význam jména dokresluje jeho postavení v žebříčku. Druhorozený držící se za patu. Bronzovou pozici okupuje Matyáš, který se na vrchol šplhal postupně, ale jedná se spíše o nové jméno. Byť je Česká republika plná ateistů, jména po chlapce jsou primárně ta, která najdeme v bibli. 

Ať už jde o Filipa, Lukáše, Adama, Tomáše či Ondřeje, všechny splňují ty nejtradičnější základy naší kultury. V top 20 jmen se tak žádné zvláštnosti neobjevují a pokud hovoříme o nových oblíbených jménech, můžeme zmínit např. Kryštofa či Vojtěcha. 

Pokud hledáte nějaké originální jméno, určitě není od věci zabrouzdat i mezi tradiční, ale méně používaná jména, jako jsou Dalibor, Cyril, Oskar, Eugen, Jeronym, Norbert, Prokop či Tobiáš. Originalita je někdy chůze po křehkém ledu.

Jméno je na celý život a je nutné zvážit, jak moc odvážní chcete být. V některých případech se můžete dostat i do konfliktu s matrikou a to pak něco stojí. Nejdříve si však shrneme také dívčí jména.

Eliška nejenom Přemyslovna

Poněkud odvážnější tendence při výběrů jména se vyskytují u dívek. Prvenství drží Eliška, za ní se v závětří objevuje Tereza, kterou v top 3 doplňuje velmi tradiční jméno Anna. Následně však můžeme narazit na jména, jež bychom mezi těmi úplně nejpopulárnějšími možná nečekali. 

Ať už jde třeba o Viktorii, Sofii, Emu, Nelu či Lauru. Tradiční jméno jako Marie je na ústupu. O to větší je hlad po netradičních jménech i u dívek. Anita, Ingrid, Jasmina, Regina, Valentýna, Vivien, Roxana, Janika či Apolena. Milovníci tradic se tak budou muset stále častěji smiřovat s tím, že mladá generace bude přicházet s novými originálními jmény. Zda se vám některá líbí či ne, je jen otázkou vkusu. 

Když se však odhodláte jít netradiční cestou, buďte připraveni na možné nepříjemnosti s úřady. Jména, které se nenajdou v rejstříku, musíte podrobit výzkumu u Ústavu jazyka českého. Ten za 1 000 korun musí provést posudek a uzná vámi vybrané jméno za vhodné či nikoli. Tento problém odpadá, pokud je jeden z páru cizincem. 

Zvláštní úřednické překážky však v mnoha případech vyšumí, ale jedná se o obranný mechanismus proti nějakým zcela absurdním nápadům. Výběr jména pro miminko je jedna z nejosobnějších věcí a lidé zvenčí mohou pouze doporučit. Rozum a rozhodnutí je však na vaší straně. Volte moudře, je to na celý život.

Klíčová slova: