Nejtradičnější žižkovské hospůdky. Místa, kde najdete autentickou atmosféru zdejší čtvrti

Nad Viktorkou se nezapře zdravý politický názor
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Některé hospůdky zanikají, další se renovují a vrací se k tradici , ale na Žižkově najdete hned několik míst, která se stejnou atmosférou stále odolávají módním trendům. Stůl pro štamgasty a dobré pivo ovšem na několika místech zaručeně najdete. O jakých je řeč?

U Slovanské Lípy

Přesně to je příklad hostince, který byl v posledních letech opravdu výrazně zanedbán, ale nový investor jí vtisknul tvář, kterou si zaslouží. Jedná se totiž o úplně nejstarší podnik, který na Žižkově najdete. Pivo zde teče proudem dlouhých 130 let a přestože se měnily režimy, proběhly dvě světové války, název zůstal vždy nezměněn. Prim zde hrála dělnická třída, která potřebovala svůj levný lahodný životabudič z chmelu.

Za Větrem

Žižkov, to jsou hlavně hospody, které se hrdě hlásí k tomu, že se jedná o tzv. čtvrtou cenovou. Přesně taková je hospoda Za Větrem, kterou najdete v ulici Biskupcova. Zde se stále udržuje soudržná parta štamgastů, kteří zde nacházejí druhý domov.

Pivo zde teče už desítky let a můžete být soused, dělník, student nebo umělec a dveře tu máte vždy otevřené. Pamětníci potvrdí, že se tato hospůdka vpodstatě nezměnila. Ať už jde o stálé zákazníky či atmosféru, zde se zastavil čas. V kontextu rychle se vyvíjejícího světa a proměnách bývalé dělnické čtvrti se jedná o malý zázrak.

Nad Viktorkou

Žižkovský svah skrývá hned několik podniků, kam můžete vyrazit na pivo. Dnes v tomto srdci čtvrti najdete portfolio hospod, které se honosí moderním stylem, ale také dýchají typickou českou náladou žižkovské putiky. Jedním z těchto míst, které odolávají moderním trendům, je ta, která se jmenuje Nad Viktorkou. Skvělé pivo s rockovu hudbou zde najdete, i kdyby byl venku konec světa.

Mladí cizinci zde poznávají českou kulturu a studenti zase první poctivé kocoviny. I zde však najdete štamgasty, kteří do těchto míst chodí léta. Název samozřejmě odkazuje na přítomnost nedalekého fotbalového stadionu zdejší Viktorie Žižkov, která však už několik let čeká na zmrtvýchvstání z nižších pater fotbalových soutěží. Nad Viktorkou se však už léta hraje první pivní liga a za to můžeme být jenom vděční.

U Kurelů

Svůj specifický vývoj má i hospoda U Kurelů. Kromě tradičního pohostinství zde bylo jádro jedné úspěšné umělecké skupiny fotografů kolem Bohdana Holomíčka.

Svou zajímavou etapu si podnik prožil v devadesátých letech, kdy se zde experimentovalo i s obsluhou nahoře bez. Dnes se podnik vrací spíše do kolejí z doby minulé. Dobré pivo a dobrá společnost se tak vrací na místa, která už patří k uměleckému životu Žižkova.

Pivnice U Sadu

Na Škroupově náměstí najdete bezpochyby jednu z nejpopulárnějších hospod široko daleko. Na hranici Žižkova a Vinohrad se od roku 1929 otevírá svým zákazníkům pivnice U Sadu.

Dlouhý výčet piv, dobrá kuchyně, zahrádka na kouzelném náměstí a hlavně tradice láká velký počet hostů, kteří odcházejí s tím, že se určitě zase vrátí. U Sadu tak připomíná doby, kdy jste na Žižkově našli hospodu vpodstatě na každém rohu. I dnes máte rozhodně z čeho vybírat a mnoho tradičních podniků nezaniká, ale spíše se vrací ke kořenům. Tak na zdraví!