Český život na dluh: Snadná dostupnost půjček i nedostatek informací. Jak z koloběhu dluhů ven?

S dluhy se potýká každoročně stále více Čechů
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Život na dluh není v současnosti zase až tak neobvyklá věc. Důležité je však dát si pozor na to, aby se vám to nevymklo z rukou. Vytloukání dluhu dluhem, snadno dostupné půjčky na každém rohu a společnosti vypadající důvěryhodně vám mohou výrazně zkomplikovat život. Co dělat pro to, abychom se do bludného kruhu dluhové pasti vůbec nedostali? A pokud ano, jak z toho ven?

Cesta ven je opravdu složitá a mnohdy končí exekucemi nebo osobním bankrotem. Podle statistiky zadluženost českých domácností neuvěřitelně roste, od roku 1997 do roku 2007 se zvýšila dokonce čtrnáctkrát. I od února roku 2016 roste zadlužení českých domácností nepřetržitě. Nejčastěji se jedná o úvěry na bydlení nebo hypotéky. Problémy dělají lidem ale i menší půjčky.

Počet exekucí vzrostl za poslední rok zhruba o 3,4 % a na téměř desetinu Čechů, kteří dovršili 15 let, tak připadá exekuce. Přitom tři a více exekucí má zhruba půl miliónů lidí.

Půjčky na každém kroku i nedostatek informací

Významný rizikový faktor je právě dostupnost půjček, kterou bankovní i nebankovní společnosti nabízejí na každém kroku. Velmi dokonale promyšlený mají i samotný marketing, kterým lákají stále více zákazníků. Když si to vezmeme ale z druhé strany, je to také určitá neschopnost lidí si jednotlivé nabízené produkty náležitě prostudovat, propočítat výhodnost půjčky, samotnou její nutnost či schopnost splácení. Nejedná se ale mnohdy pouze o půjčky, které vedou ke krachu. Při ztrátě zaměstnání nebo při onemocnění některého člena rodiny často dochází k neschopnosti platit běžné účty nebo třeba pojistky. A tím začíná bludný kruh, z kterého se pak už není snadné dostat.

Jak se vyhnout dluhům?

Každý musí začít sám u sebe. Je nanejvýš důležité si promyslet nutnost a důležitost každé půjčky, o které uvažujete, a je nutné si rovněž náležitě promyslet i vaše finanční možnosti.

Přemýšlejte také, zdali vám nebudou peníze někde v budoucnu chybět a zda měsíční splátku budete schopni bez větších problémů "odkládat". Máte opravdu takovou rezervu, abyste byli připraveni na případné onemocnění v rodině, zvýšení nájmu nebo čas, kdy budete bez zaměstnání, a přitom spláceli své půjčky?

Čtěte, čtěte, čtěte!

Zde přichází jeden ze stěžejních kroků, ze kterého, když něco opomenete, se může velmi rychle stát noční můra. Tím krokem je pečlivé prostudování samotných smluv. Pozor! V některých smlouvách se velmi špatně orientujete nejen vy, ale i samotní právníci. Proto je dobré skutečně vědět, co podepisujete! Někdy vypadají smlouvy velmi lákavě a vy tak snadno přijmete jejich nabídky. I proto se nenechte v tomto směru "obalamutit".

Velmi dobrým krokem je i vyhledání informací o firmě na internetu, zkušenosti předchozích zákazníků atd. Získáte tak mj. více informací o jednání konkrétní firmy.

Přiznání problému i pomoc organizací

Řešit vše ihned je snad nejlepší rada. Máte mnoho možností, jen o nich asi nevíte. Lze např. změnit výši splátek nebo je na nějaký čas odložit, upravit úvěr anebo prodloužit dobu splatnosti. Z těchto důvodů je důležité se nestydět říct nahlas, že máte problém se splácením, a snažit se najít způsob řešení s vaším věřitelem.

Další možností je obrátit se na organizace nabízející pomoc dlužníkům. Existují určité státní nebo neziskové organizace, které se zabývají neschopností splácet. Existují také bezplatné právní poradny, které nabízí odborné rady.

Pozor na posun pohledávek třetím stranám

Pokud ani jedna z předchozích cest není pro vás, snažte se vyhnout posunutí vašich pohledávek třetí straně. Přístup třetí strany je málokdy vstřícný a vyjednávání s nimi už není tak snadné jako s vaším věřitelem. Pokud máte půjček více, snažte se je spojit dohromady (konsolidace půjček do jedné) a nastavit podmínky splácení.

V případě, že je vaše situace opravdu neúnosná, přistupte k osobnímu bankrotu. Ten přichází v případě, že nemáte šanci dostát svým závazkům. Insolvenční zákon stanovuje určité podmínky, které musíte splnit, abyste mohli osobní bankrot získat. Musíte být schopni splatit alespoň 30 % pohledávek po dobu pěti let. Je tedy mnohdy důležité si přiznat co nejrychleji, že toto je právě váš případ. Právě to totiž může mnohdy zachránit alespoň zbytek lidského štěstí...

Psal od stolu v hospodě. Jaroslav Hašek byl génius s negativním vztahem k ženám. Více čtěte: ZDE.