Praha zvýší příspěvek radnicím na jednoho žáka, více dostanou i za své obyvatele

Ušetří školy například i na kvalitnější výuku?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pražský magistrát zvýší příspěvek, který dává jednotlivým radnicím na jednoho žáka. Částka se zvýší ze současných 2 000 na 2 700 korun. Příspěvek na jednoho obyvatele zůstane 3 000 korun. Změna si vyžádá v rozpočtu magistrátu na příští rok zvýšit částku pro radnice o 300 milionů.

Změnit tzv. dotační vztahy s městskými částmi uložilo radním zastupitelstvo, kdy zastupitelé chtěli zvýšit i poplatek na jednoho obyvatele. Radnice dostávají kromě peněz na svůj chod dotace na investice. Radní původně schválili materiál, v kterém se zvyšováním nepočítali. Schválili pouze to, že se zvýší celkový objem peněz, které magistrát na chod radnic dává. Na příští rok to mělo být 4,76 miliardy.

Až příliš nafouklý rozpočet

Proti tomu se postavila většina zastupitelů a jako nadřízený orgán rady jí uložili rozhodnutí revokovat. Zastupitelé navrhli zvýšit dotaci na žáka z 2 000 na 2 500 korun a na obyvatele z 3 000 na 3 500 korun.

Zvýšit se měla rovněž maximální výše příspěvku před dorovnáním na minimální úroveň předchozího roku z 5 500 korun na 6 000 korun. Zastupiteli navržené změny by si vyžádaly navýšení rozpočtu o 450 milionů. Podle náměstka primátorky Petra Dolínka rada splnila povinnost revokovat usnesení, zároveň se ale nemusela řídit všemi navrženými částkami.

Miliardy na dotacích

Hospodaření pražských radnic se v končícím volebním období vyznačovalo často přebytky v hospodaření způsobenými především nízkým čerpáním peněz určených na investice. Radnice zároveň dostaly od magistrátu v průběhu let peníze nejen na svůj běžný chod, ale město mezi ně na dotacích rozdělilo dalších několik miliard korun.

Objem financí pro městské části se v posledních několika letech zvýšil. V roce 2017 to bylo 4,24 miliardy a na letošek bylo v rozpočtu vyčleněno 4,44 miliardy.

Jak působí používání laptopů a tabletů u dětí na jejich pohybový aparát? Čtěte zde.
Klíčová slova: