Koalice vedená hnutím ANO chce rušit školy. Bude to mít přímý dopad na rodiny s dětmi

Přemýšlíte, na jakou střední poslat své děti? Na některé rovnou zapomeňte
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Středočeská opozice nesouhlasí s plánovaným sloučením čtyř středních škol ve dvě, o němž má v pondělí rozhodovat krajské zastupitelstvo. Podle občanských demokratů hejtmanství dělá nepromyšlené kroky, které poškodí úroveň školství v regionu. Vedení kraje výhrady odmítlo. Poukazuje na to, že školy mají problém s obsazeností.

Sloučit se má Střední odborná škola Český Brod - Liblice se Střední průmyslovou školou strojírenskou a Jazykovou školou Kolín a v okrese Praha-východ chce kraj sloučit Gymnázium Čelákovice s Gymnáziem J. S. Machara v Brandýse nad Labem. Znamená to, že studenti z Českého Brodu se přesunou do Kolína a gymnazisté z Čelákovic budou dojíždět do Brandýsa.

Spíš by měly vznikat nové

Předseda středočeské ODS Jan Skopeček vysvětluje, že Praha-východ je okresem, který má jeden z nejvyšších přírůstků obyvatel. "To není okres, kde by se školy měly rušit. Spíš je otázka, zda by v některých místech neměly vzniknout nové," míní. V Čelákovicích by podle něj stačilo obměnit vedení školy a část pedagogů a škola by mohla dosahovat lepších výsledků.

Skopeček nesouhlasí ani s rušením českobrodské školy. Poukázal na to, že nedávno do funkce nastoupila nová ředitelka, která zvítězila ve výběrovém řízení s koncepcí, jak školu rozvíjet. "To si měl pan radní pro školství rozmyslet dříve, neměl vůbec vypisovat výběrové řízení na nového ředitele nebo měl vypsat výběrové řízení na krizového manažera, který by dopředu věděl, že bude školu rušit," dodal Skopeček.

Jermanová to obhajuje

Podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) je sloučení škol dlouhodobě připravováno, kraj podle ní školy slučuje podle přesně daných stanovisek a údajů. Obě školy, které chce hejtmanství sloučit s jinými, mají problém s obsazeností, která klesá pod 50 procent. "Pokud v okolí máte školu, která je schopna pojmout žáky, nabídnout jim možnost, tak je naší povinností to tak udělat," řekla už dříve Pokorná Jermanová.

Skopeček souhlasí s tím, že takzvaná optimalizace školství je nezbytná. Kapacit je obrovské množství a neodpovídají populačním ročníkům, které jsou nižší než v minulosti. Vede to k tomu, že školy přežívají a přijímají i studenty, kteří na dané studium nemají. "Nicméně mě velmi mrzí, jakým způsobem se přistoupilo k optimalizaci těchto dvou škol," dodal.

Zařízení mají být sloučena od nového školního roku. Proti sloučení českobrodské a kolínské školy protestuje Česká středoškolská unie. Na podporu zachování českobrodské školy vznikla petice. Se sloučením gymnázií nesouhlasí ani vedení Čelákovic.

Klíčová slova: