Velká změna: V projektu Modřanský cukrovar má vzniknout 767 bytů i podzemní garáže

Jak by měl projekt vypadat v konečné fázi? Podívejte se na další fotky
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Developerský projekt, který plánuje firma Skanska Reality postavit v pražských Modřanech, má mít 767 bytů pro více než 2 200 lidí. Součástí mají být také obchody, mateřská škola, multifunkční hala, park či loděnice. Vyplývá to z dokumentace, kterou společnost předložila pro zhodnocení vlivu projektu na životní prostředí (EIA).

Podle dokumentu zatím není jasné, kdy by se mělo začít stavět, ale předběžně se počítá se zahájením výstavby v roce 2021 a dokončení v roce 2030. Brownfield po bývalém cukrovaru se nachází na pravém břehu Vltavy v jihozápadní části Modřan.

Většina budov cukrovaru byla zbořena v roce 2005, zachován zůstal jeden z komínů či kotelna. Skanska koupila první část pozemků v roce 2011 a zbytek 2015, před tím tam plánoval stavět izraelský developer Neocity Group.

Budou i protipovodňové zábrany

Projekt počítá na více než 70 hektarech s výstavbou sedmi bytových domů, obchodních prostor a budov občanské vybavenosti. Zachovaný komín cukrovaru by měl zůstat stát, stejně jako opravený objekt bývalé kotelny. Záměr počítá s byty od garsoniér po 5+KK. Parkování mají zajistit podzemní garáže s kapacitou 907 stání, na povrchu zaparkuje dalších 130 aut.

Součástí záměru je stavba protipovodňových zábran u Vltavy a rozšíření Komořanské ulice v případě, že do dostavby nebude zprovozněna plánovaná nová čtyřproudá komunikace, napojující oblast na vnitřní okruh.

Jaká je historie?

Modřanský cukrovar zahájil provoz v roce 1861 na pozemcích bývalého Panského mlýna. Provoz v cukrovaru fungoval po celou první republiku i období komunistického režimu. Po roce 1989 bylo zařízení privatizováno firmou Cukrspol Praha Modřany. V roce 2002 byl ukončen provoz a o tři roky později byl cukrovar zdemolován. V roce 2013 pražští zastupitelé schválili změnu územního plánu, umožňující postavit na místě bývalého průmyslového objektu domy obchody.

Skanska patří k největším stavebním společnostem v Česku a na Slovensku. Zabývá se hlavně silničním a železničním stavitelstvím a betonovými konstrukcemi. Její dceřiné společnosti, jako je Skanska Reality, se zaměřují i na stavbu bytů a komerčních nemovitostí převážně v Praze.

Klíčová slova: