Kam na hokej? Města po celé republice chystají velkoplošné projekce z MS

Semifinále s Kanadou začíná v sobotu od 19:15, zábavný program už po šesté
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Česká města o víkendu chystají velkoplošné projekce z hokejového mistrovství světa. Přímé přenosy zápasů o umístění české hokejové reprezentace budou moct fanoušci opět sledovat v Praze na Staroměstském náměstí. Hokej se bude promítat také třeba na náměstích v Táboře nebo Benešově, na zimním stadionu v Jihlavě, ale například i na nádvoří prostějovského zámku.

Velkoplošnou obrazovku o velikosti devět krát pět metrů instaluje na pražské Staroměstské náměstí společnost Taiko, která zvítězila v tendru vyhlášeném magistrátem. Stavět ji začala už v pátek odpoledne. Akce vyjde na 1 136 000 korun bez DPH a město ji zaplatí ze svého rozpočtu. "Při této příležitosti budou na místě zvýšená bezpečnostní opatření," řekl mluvčí radnice hlavního města Vít Hofman.

Na Staroměstském náměstí bude přímý přenos z Bratislavy vysílán i v neděli. Od 15:45 je plánován zápas o třetí místo, ve 20:15 začne boj o zlato. Pokud čeští reprezentanti porazí oba soupeře, Taiko zajistí jejich slavnostní přivítání.

Staromák je jistota

"Mohu potvrdit, že o připravované akci je pražská policie informována a policisté jsou připraveni v této souvislosti dohlédnout na bezpečnost a veřejný pořádek. Na opatření samotném úzce spolupracujeme s magistrátem i příslušnou městskou částí. Kromě policistů se na opatření budou podílet i strážníci městské policie," sdělila policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Staroměstské náměstí patří mezi veřejná místa, kde platí zákaz požívání alkoholických nápojů. Při této příležitosti je však konzumace možná.

Společnost Taiko od roku 2004 pořádá na Staroměstském náměstí vánoční trhy. V roce 2014 dostala od města výpověď. O dva roky později ale znovu uspěla ve výběrovém řízení a získala smlouvu na dobu neurčitou. Trhy na Staroměstském a Václavském náměstí tak dále připravuje. Za pronájem obou náměstí magistrátu ročně zaplatí čtyři miliony korun.

Jak jsou na tom další města?

V Táboře bude velkoplošná obrazovka před radnicí na Žižkově náměstí. Za oba dny projekce zaplatí radnice, která s nápadem přišla, 50 000 Kč. Dopravní omezení v centru nebudou. Semifinále Čechů s Kanadou a nedělní zápas s českou účastí se bude promítat rovněž na Tillichově náměstí v Bojkovicích na Uherskohradišťsku a na Masarykově náměstí v Benešově. V případě postupu českého týmu do finále bude v neděli přímý přenos i v Kolíně na Karlově náměstí.

V Ústí nad Labem v letním kině, které má kapacitu 10 000 lidí, se chystají přenášet pouze nedělní zápas české reprezentace. Naopak na nádvoří prostějovského zámku uvidí lidé i sobotní semifinále. Velkoplošná projekce začne od 18:00. Nedělní hokejové finále bude promítáno také v kulturním domě ve Šternberku na Olomoucku.

V sobotu v 18:00 se otevřou také brány Horáckého zimního stadionu v Jihlavě. Vstup je zdarma. Fanoušci na stadionu sledovali i čtvrtfinálový zápas s Německem. Projekci připravil HC Dukla Jihlava ve spolupráci s jihlavským magistrátem.