Herman z hnutí ANO byl odvolán. Lživými letáky útočil na Rakušana, policie ho usvědčila

Herman nechal letáky o starostovi vytisknout pod falešnou identitou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zastupitelé Kolína odvolali z funkce předsedu kontrolního výboru zastupitelstva Martina Hermana (ANO). Důvodem jsou letáky, kterými Herman před loňskými komunálními volbami zaútočil na starostu Kolína Víta Rakušana (Změna pro Kolín). Podle lídra hnutí STAN obsahovaly nepravdivé informace.

Herman, který je také středočeským zastupitelem, nechal anonymní leták vyrobit pod falešnou identitou, pod kterou ho i zaplatil. Po městě se jich před volbami rozneslo přes 13 000 a mimo jiné v nich stálo, že Rakušan zadlužil Kolín navíc o 18 milionů korun nebo že vydělává statisíce korun měsíčně, protože "sedí na mnoha židlích najednou".

Rakušan na schůzi zastupitelů uvedené informace vyvrátil, za pravdu mu dal také místostarosta Michael Kašpar (Změna pro Kolín), který lživost letáku dokumentoval na základě písemných podkladů.

Policie ho usvědčila z podvodu

Podle vedení města není přípustné, aby v čele kontrolního výboru seděl člověk, jehož policie usvědčila z podvodu. Kašpar Hermana také vyzval, aby složil mandát zastupitele, Herman jeho výzvu odmítl. Uvedl, že byl do zastupitelstva zvolen veřejností a je podle svého názoru kvalitním opozičním zastupitelem.

Martin Herman je vůbec povedeným filutou. Před posledními komunálním volbami účelově změnil trvalé bydliště, aby vůbec mohl v Kolíně kandidovat.

Rakušan uvedl, že odvoláním Hermana z čela výboru nechce funkci brát opozičnímu hnutí ANO, které je v Kolíně nejsilnější opoziční stranou. Hnutí ANO se k nominaci nového předsedy nevyjádřilo, svého zástupce navrhne na příštím zasedání zastupitelstva.

Prý je to zastrašování

Středočeský klub zastupitelů STAN minulý týden vyzval Hermana k rezignaci na funkci radního Středočeského kraje. Herman již dříve uvedl, že je to snaha hnutí STAN se na poslední chvíli zviditelnit před volbami a odvrátit pozornost od obsahu několika z mnoha kauz. "Zastrašit se nenechám a dál se budu ptát na sporné hospodaření města," uvedl radní.

Rakušan přes datovou schránku vyzval Hermana k veřejné omluvě. Podle Rakušana má Herman vytisknout 13 000 letáků se svou a Rakušanovou fotkou a písemně se mu na nich omluvit. Letáky má distribuovat obyvatelům města.