Praha bude rušit parkoviště na Mariánském náměstí. Situace rezidentů se zhorší

Praha chce zrušit nynější parkoviště na Mariánském náměstí
 

Praha plánuje zrušit parkoviště na Mariánském náměstí před budovou magistrátu, Klementina a sídla Městské knihovny a přeměnit ho na zónu pro obyvatele. Příprava projektu, který se bude týkat i přilehlých oblastí, by měla trvat dva roky. Náklady se odhadují mezi 50 a 80 miliony korun. Novinářům to dnes řekli první náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09) a předseda klubu Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09). Prostor by měl podle představ vedení města sloužit zejména Pražanům, nikoliv turistům. Auta nebudou na náměstí moci od letošního 21. září.

"Naším cílem je udělat tak trochu protipól Staroměstského náměstí," uvedl Pospíšil s poukazem na turistickou přeplněnost sousedního náměstí. Dodal, že podle něj bude nová zóna obyvateli hojně využívaná, protože je kolem ní je řada veřejných institucí.

Město si nechalo Institutem plánování a rozvoje (IPR) zpracovat koncepci, na základě které vznikne studie změn. Připraví ji studio Xtopix a na její podobě se budou moci podílet obyvatelé Prahy. Podle architekta Šimona Jiráčka z IPR je cílem do června roku 2021 získat potřebná povolení, aby se mohlo s úpravami začít.

Zatím není jisté, kolik stavebních úprav bude třeba, většina změn by podle Jiráčka měla být nestavebních. Dodal, že by se úpravy mohly spojit i s případnou rekonstrukcí inženýrských sítí, pokud se ukáže, že je nutná. Kromě samotného náměstí se připravovaná studie zaměří na vyústění Platnéřské a Kaprovy ulice a náměstí Franze Kafky.

Rychlé změny

Auta nebudou moci na náměstí zaparkovat od 21. září, výjimku bude mít zásobování pro magistrát a Klementinum. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ve středu uvedl, že se v období příprav počítá s dočasnými úpravami, jako je instalace zeleně v květináčích, uměleckých děl, židlí a laviček. Nedávno město nechalo na náměstí umístit stoly a židle, v plánu jsou i kulturní akce pro veřejnost. Bílý kontejner, kam budou lidé moct přinášet své nápady a připomínky k nové podobě náměstí, tu bude stát od 21. září do 1. října.

Změny postihnou i průjezd vozidel oblastí - město obrátí jednosměrnost Husovy ulice, která vede od magistrátu směrem k Betlémskému náměstí. Po změně se auta dostanou Husovou z Mariánského náměstí, ale ve směru z ulice Na Perštýně by tam auta již vjet nemohla. Cílem je zabránit tomu, aby si řidiči zkracovali cestu od Národní na nábřeží.

Klíčová slova: