17. listopad: Ukradená revoluce? Mýty a dezinformace

Co by se stalo, pokud by byl vydán rozkaz demonstraci rozehnat, se snad už dnes raději ani nedomýšlejme
Foto: Profimedia
Co by se stalo, pokud by byl vydán rozkaz demonstraci rozehnat, se snad už dnes raději ani nedomýšlejme
zajímavost

Měly akci dopředu připravenou tajné služby? Byl Havel dosazená loutka? Kromě všudypřítomných oslav můžeme kolem sametové revoluce narazit na spousty mýtů, dezinformací a konspirací. Je na nich zrnko pravdy, nebo se jedná pouze o fabulace bez reálného základu?

reklama

Ukradená revoluce. Tak sametovou revoluci nazývá např. Tomio Okamura v návaznosti na bývalého studentského vůdce Martina MejstříkaVětšina konspiračních domněnek se odvíjí od faktu, že revoluce proběhla příliš hladce a plynule, snad aby dala za pravdu slavnému dobovému výroku britského historika Timothy Gartona Asche: „V Polsku to trvalo deset let, v Maďarsku deset měsíců, v NDR deset týdnů a v Československu to možná potrvá deset dnů.“

Můžeme určit tři základní okruhy mýtů spjatých se sametovou revolucí:

  • Dopředu připravené spiknutí tajných služeb.
  • Havel jako tajný spolupracovník StB vytipovaný k převzetí moci.
  • Tajná domluva o nepotrestání komunistických funkcionářů.

Byla sametová revoluce dopředu připravená?

Šlo o součást jasně promyšleného plánu? Organizovala převrat CIA, KGB nebo alespoň StB? Lákavost těchto vysvětlení tkví v tom, že nabízí zdánlivý řád v chaotickém sledu nepravděpodobných nahodilých událostí. Dnešní optikou nám to do sebe může všechno zapadat. Aktéři působili připraveně, jako by se na svou životní roli dopředu chystali.

Jenže musíme vzít v úvahu, že socialistické režimy se na konci 80. let hroutily v celé Evropě a v roce 89 už v podstatě pouze ČSSR zůstávala stalinistickým skanzenem. Aniž bychom tedy chtěli konspirovat, můžeme konstatovat, že se čekalo, „až to spadne“. A kdyby bylo všechno dopředu připravené, nezačala by StB svazky agentů divoce skartovat až v prosinci. Nemáme tedy žádný důvod se domnívat, že by se zde jednalo o nějaké spiknutí.

Agent Havel jako nástroj k hladkému převzetí moci

Druhá konspirační teorie dehonestuje Václava Havla jako agenta západu, princátko, které si prošlo fešáckým kriminálem, a také jako loajálního spolupracovníka StB, kterého vybrali do role převozníka mezi režimy.

Ale proč by premiér Ladislav Adamec při jednání se zástupci Občanského fóra odmítal právě Havlovu přítomnost? A proč nebyl 17. listopadu Havel mezi demonstranty, nebo alespoň se nenacházel v Praze? Údajně se chystal na demonstraci až 10. prosince ke Dni lidských práv.

Havel se stal symbolem všech nadějí, které občané do sametové revoluce vkládali. A když se tyto naděje v jejich reálném životě neodrazily, Havel se změnil v symbol jejich zklamání a nenávisti.

Neexistuje žádný relevantní zdroj, který by potvrzoval domněnky o Havlovi jako figurce, kterou si komunisté vytipovali k předání moci. Jedná se tedy o čistou dezinformaci sloužící k dehonestaci Havla jako symbolu sametové revoluce.

Nepotrestání představitelů režimu

Proč nedošlo k potrestání a odsouzení představitelů režimu? Můžeme za tím hledat další důkaz spiknutí StB a KGB s disidenty. Anebo se na věc podíváme realisticky. Za co by měli být vysocí státní představitelé souzeni? Ač si o jejich jednání můžeme myslet cokoli, dle tehdy platných zákonů nejednali protiprávně. A bylo by vcelku nebezpečné ihned po převratu horkou jehlou ušít zákony na míru pro potrestání konkrétních osob. V čem bychom se pak lišili od komunistů v roce 1948?

A že bývalí komunisté zůstali v úřadech soudců, politiků, estébáci udělali kariéry v byznysu i v politice? Tak jsme si je neměli volit.

K otázce možné viny a trestu se vyjadřuje Václav Havel v Moci bezmocných: v posttotalitní husákovské ČSSR není zapotřebí žádných politických procesů a koncentračních táborů, protože všichni se hlídají navzájem. Proto, když jsou všichni tak trochu vinní, nejde nalézt a potrestat viníky.

Teorie o spiknutí tajných složek komunistické moci s disidenty nebyla nikdy potvrzena, ani se nenašly jakékoli náznaky, které by tomu odpovídaly. Jedná se tedy o další dezinformaci a nepodloženou konspirační teorii.

Ukradli nám revoluci?

I přes fůru domněnek a konspiračních teorií zatím žádná nedokázala podat skutečně pádné důkazy, které by svědčily o domluveném předání moci. A tak, pokud nejsme spokojeni s aktuální politikou, systémem či životem, možná bychom měli hledat chybu jinde a neuchylovat se k jednoduchému vysvětlení, že za všechno můžou ti zlí ONI, kteří nám ukradli revoluci.

Zdroje: Česká televize, denik.cz, Český rozhlas, Václav Havel: Moc bezmocných

KAM DÁL: Děti házeli přes zeď a vyváželi v odpadcích. Irena Sendlerová dokázala za války nemožné

reklama
#Sametová revoluce #Václav Havel #historie #konspirační teorie

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.