Den, kdy skončila zvěrstva: V Osvětimi byla naposledy použita plynová komora

Koncentrační tábor Osvětim-Březinka byl jeden z největších nacistických vyhlazovacích táborů
Foto: Depositphotos
Zobrazit fotogalerii (4)
Koncentrační tábor Osvětim-Březinka byl jeden z největších nacistických vyhlazovacích táborů
zajímavost

Podívejte se, jaké velké i zdánlivě nepodstatné události v tento týden hýbaly historií! V koncentračním táboře v Osvětimi byla naposledy použita plynová komora, zrušeny byly také výjezdní doložky. Co dalšího skrývají dějiny?

reklama

Znovu vám přinášíme přehled těch nejdůležitějších událostí, které se tento týden v letech minulých staly. Není náhoda, že dnes můžeme cestovat po celém světě!

28. listopad

Rok 1414 připomíná kostnický koncil, kde byl zatčen Jan Hus. Ani rok 1695 nebyl bez obětí. Popraven byl Jan Sladký Kozina, vůdce rebelů při chodském povstání. V roce 1905 proběhla generální stávka za všeobecné volební právo a o tři roky později poznala naše zem první autobusovou havárii, stala se u Pardubic. 

Roku 1931 začal v Praze Miloš Havel po návratu z Ameriky stavět Barrandovské ateliéry. V koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau byla naposledy použita plynová komora roku 1944. Některé zdroje také uvádějí, že to bylo o pár dní dřív než 28., jiné zdroje odkazují na říjen.

V roce 2021 byl Petr Fiala jmenován premiérem. 

29. listopad

Roku 1814 byly londýnské The Times poprvé vytištěny rychlolisem. V roce 1870 byla také ve Velké Británii zavedena povinná školní docházka a v roce 1887 Thomas Alva Edison poprvé představil na veřejnosti svůj fonograf. V roce 1899 byl založen fotbalový klub FC Barcelona. 

30. listopad

V roce 1938 byl novým prezidentem zvolen Emil Hácha a politika se v tento den měnila i v roce 1997, kdy prezident Václav Havel tehdy přijal demisi vlády Václava Klause, čímž začala vládní krize. 

1. prosinec

V roce 1929 nalezl profesor Pchej Wen-čung v Čou-kchou-tienu první lebku sinantropa. V roce 2019 byl právě v tento den zaznamenán první nakažený nemocí covid-19.

2. prosinec

V roce 1804 se Napoleon Bonaparte korunoval na císaře Francie. Roku 1823 vyhlásil americký prezident James Monroe vyhlásil tzv. Monroeovu doktrínu. Šlo o program nevměšování evropských mocností do záležitostí na americkém kontinentě.

V roce 1971 vznikly Spojené arabské emiráty a o pět let později se prezidentem Kuby stal Fidel Castro. Roku 2019 ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching zahájili provoz plynovodu Síla Sibiře.

3. prosinec

Psal se rok 1918, když při pogromu v židovském ghettu v Holešově byli zastřeleni vojáci Československé armády. Šlo o Heřmana Grünbauma a Hugo Gretzera, kteří se chvíli předtím vrátili z bojů v 1. světové válce. 

Roku 2014 v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku vybuchlo 13 tun munice a muselo být evakuováno 430 lidí z okolních obcí.

4. prosinec

Velký den byl pro Československo v roce 1989. Byly zrušeny výjezdní doložky, což umožnilo československým občanům vycestovat do ciziny pouze s platným cestovním pasem.

Zdroj: redakce, dejepis.com, novinky.cz, iDNES.cz, wikipedia.org

KAM DÁL: Kam mizí děti unášené Rusy z Ukrajiny? Berou si je i Putinovi kamarádi, podmínky jsou hrozné.

reklama
#historický souhrn #historie #Osvětim-Březinka

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.