Doktora Mengeleho z koncentráku Osvětim po válce zajali. Pak ho omylem propustili a už nikdy nedopadli

Takto vypadal na fotografii z roku 1956 anděl smrti Josef Mengele v jeho falešném pasu. Byl to takový „docela sympatický obyčejný chlapík“
zajímavost

Jedna z nejhrůznějších kapitol druhé světové války jsou pokusy šíleného doktora Josefa Mengeleho, které prováděl na vězních v koncentračním a vyhlazovacím komplexu Osvětim. Ačkoliv by se mohlo zdát, že za své otřesné činy draze zaplatil, bylo to všechno úplně jinak. 

reklama

Josef Mengele nezemřel za branami koncentračního tábora. Utekl do Jižní Ameriky, kde také v 68 letech zemřel. To se potvrdilo až v červnu 1985, kdy byly jeho ostatky exhumovány s cílem zjistit, zda to byl opravdu „anděl smrti“. Ještě předtím však stihl napáchat zlo, jaké v našich dějinách nemá obdoby.

Experimentům neunikli ani novorozenci

Doktor byl fascinován zejména dvojčaty. Osobně rozhodoval o tom, kdo půjde po příjezdu do Osvětimi do plynové kontroly, a tak si vybíral ty „nejvhodnější“ adepty na své zvrácené pokusy, které byly nelidské a vymykaly se jakékoliv lékařské etice. 

Do Osvětimi se dostal v roce 1943. Cílem jeho experimentů nebyli jen Židé, ale mnohdy také Romové, kterým prováděl operaci bez anestetik. Zkoušel odolnost lidského organismu v ledové vodě, případně jak dlouho vydrží novorozeně bez své matky.

Cílem byla vyšší porodnost

Posedlý byl zejména genetickými vadami, a to hlavně u dvojčat. Chtěl zvýšit populaci „vyvolené“ árijské rasy tím, že by ženy rodily dvojčata. To mělo však daleko „vyšší záměr“. Dva roky před koncem války začali v Německu docházet schopní muži, které by vůdce Adolf Hitler a jemu podřízení pracovníci posílali do boje. Potřebovali zvýšit porodnost, a to okamžitě. Mengele si vzal tento záměr jako svůj nevyšší cíl.

Ti, kteří se s Mengelem setkali, o něm mluvili jako o krásném muži, který měl vytříbené chování. Každého zdravil, s každým si vykal. Je až nepředstavitelné, co se dělo za zdmi koncentračního tábora. Dokázal si hrát s dětmi, aby si získal jejich důvěru, a za pár minut je zavraždil kvůli svým pseudovýzkumům. 

Jak skončil?

Za své činy Mengele nezaplatil ani z poloviny. Po válce byl sice zajat, ale v létě 1945 byl propuštěn na svobodu. Žil pod falešným jménem v jedné z amerických usedlostí, až odletěl přes Itálii do Argentiny. Tam se stýkal s dalšími nacisty a vykonával umělé potraty. Poté, co ho vypátral Adolf Eichmann, se přesunul do Paraguaye a pak do Brazílie.

Celý život po něm pátral lovec nacistů Simon Wiesenthal, ale marně. Když Mengele zemřel, byl pohřben pod falešným jménem Wolfgang Gerhard. Z jeho dopisů vyšlo najevo, že až do konce života ničeho nelitoval a věřil v nadřazenost určitých ras a skupin lidí. Svému synovi Rolfovi opakovaně tvrdil, že byl nevinný.

Zdroj: lidovky.cz, irozhlas.cz, iDNES.cz, iprima.cz

KAM DÁL: Menstruaci v koncentračních táborech ženy řešily velmi netradičně.

https://www.ctidoma.cz/clanek/historie/doktora-mengeleho-z-koncentraku-osvetim-po-valce-zajali-pak-ho-omylem-propustili-a-uz-nikdy-nedopadli-75289
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.