Donutilův průměrný seriál na důchod. Doktor Martin připomíná německou produkci z devadesátých let

Miroslav Donutil se herecky prosadil na počátku kariéry díky angažmá v divadle Husa na provázku

Miroslav Donutil před několika dny oslavil sedmdesáté narozeniny, tak byl čas se ohlédnout za jeho bohatou hereckou kariérou. Nepřekonatelný Sluha dvou pánů, ale také Tankový prapor a Černí baroni jsou jen střípky úspěšné kariéry předního českého herce. Ne všechno se však proměnilo v televizní či seriálový hit. Proč právě Doktor Martin patří k tomu horšímu? 

reklama

/KOMENTÁŘ/ Česká televize se v souboji se seriály Slunečná a Ordinace v růžové zahradě snaží bojovat v čele s hereckou ikonou Miroslavem Donutilem. Seriál Doktor Martin je totiž nasazen ve stejném čase jako právě zmíněné úspěšné projekty konkurenčních televizí. Není tak od věci se poohlédnout, s čím to vlastně Česká televize před lety na svoje obrazovky přišla a proč vlastně vytáhla z archivů právě Doktora Martina v hlavní roli s legendou Miroslavem Donutilem. 

Doktor z hor

Už název nenápadně připomíná úspěšný seriál pro všechny televizní důchodce z devadesátých let. Německý Doktor z hor byl ideálním společníkem k turecké kávě a chlebíčkům. I ta křížovka se u něj dala bez problémů luštit, aby člověk přitom nepřišel o nějakou důležitou informaci. 

Scénář seriálu Doktor Martin, který vytáhla Česká televize z archivu, je podobný. Žádná velkolepá podívaná vás nečeká, a tak si při jeho sledování můžete bez problémů odpočinout. Právě na to pravděpodobně Česká televize sázela, když podobný projekt šila přímo na triko Miroslavu Donutilovi. 

Lepší než 3+1

Zdá se, že herec Miroslav Donutil má na obrazovkách České televize předplacené místečko. Když nevíte co, nastrčme tak Donutila. Už v minulosti totiž sázela produkce veřejnoprávní televize na výkony populárního herce. Pořad s názvem 3+1, kde Miroslav Donutil střídal jednu roli za druhou, už je naštěstí z obrazovek pryč. 

Marný pokus vyvolat duchy oblíbených Bakalářů se nepodařilo, ale diváckou odezvu tento podprůměrný projekt pravděpodobně zanechal. Nutno dodat, že kvalitativně je na tom Doktor Martin o něco lépe. Pražský doktor přijede léčit vesničany do hor v Beskydech, kde se snaží přizpůsobit novému životu v malé komunikaci komických postav. 

Seriál, který pracuje s nadsázkou, naplňuje jedno klišé za druhým a Miroslav Donutil zde ztvárňuje muže, který má odpověď a recept na všechno. Byť by měl léčit bolesti hlavy a skříplá záda, pouští se i do vztahových problémů a pro místní je vlastně takový polobůh. Komu se nezavděčí naivní zápletka, ten si vystačí alespoň s krásnou beskydskou krajinou. 

Alespoň tak

Televizní vysílání je vždy nutné vnímat s nadhledem. Lidé si přejí podobný druh zábavy, protože je třeba si u večerního vysílání hlavně odpočinout. To se přesně v případě Doktora Martina děje a nutno dodat, že z technického pohledu je oproti Ordinaci v růžové zahradě a seriálu Slunečná na mnohem lepší úrovni. 

Navíc, i když jsou scenáristické výkony často podprůměrné, právě postava charismatického Donutila lidi donutí se na tento seriál dokoukat do konce. Kdo teď volí mezi třemi čtvrtečními seriály, možná by měl uvažovat o tom, že si otevře knížku. Ani v jednom případě se totiž nejedná o žádný zázrak. 

KAM DÁL: Opravdové kokosy na sněhu. Čím se legendární komedie inspirovala skutečným příběhem? 

 

https://www.ctidoma.cz/clanek/historie/donutiluv-prumerny-serial-na-duchod-doktor-martin-pripomina-nemeckou-produkci-z-devadesatych-let-64580
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.