I Polsko má svého kněze Toufara. Promyšlená lest státní bezpečnosti stála duchovního život

Jerzy Popiełuszko byl polským katolickým duchovním, který zastával protirežimní postoje. Toho stálo život
zajímavost

Ač se mohlo v průběhu 80. let už zdát, že komunismus v Polsku slábne, bylo tomu naopak. Polská tajná policie surově umučila mladého římskokatolického kněze Jerzyho Popiełuszka. Použila k tomu předem připravenou intriku. 

reklama

Nejen páter Josef Toufar v Československu byl brutálním způsobem umučen, o několik dekád později potkal stejný osud římskokatolického kněze Jerzyho Popiełuszka. Hluboce věřící muž vstoupil do kněžského semináře ve Varšavě na konci 70. let a po celý svůj život zastával silné protikomunistické postoje. 

Vyhraněné protikomunistické postoje

Zajímal se také o osudy běžných Poláků. V roce 1981, v době výjimečného stavu, který vyhlásil v souvislosti s činností protirežimní odborové organizace Solidarita generál Wojciech Jaruzelski, navštívil Popiełuszko varšavské ocelárny na vrcholu dělnické stávky, aby slyšel hlas prostého lidu v konfrontaci s komunistickým systémem. 

Nejen tato návštěva kněze utvrdila v jeho názorech na nedemokratický režim. Právě v této době představovala katolická církev kromě Solidarity v podstatě jedinou protirežimní platformu, která kritizovala politická rozhodnutí vlády. Popiełuszkovy postoje se začaly šířit nejen Polskem, ale také v zahraničí, široký prostor jim dávalo zejména Rádio Svobodná Evropa, jak uvádí server adst.org.

V hledáčku tajné policie

To přirozeně nemohlo uniknout komunistickým mocipánům. Nechali mladého kněze sledovat tajnou policií. Smyčka se začala okolo Popiełuszka nebezpečně utahovat. Nejprve se uchýlili k zastrašování a pokusům narušit jeho populární kázání a schůze. Jenže tato snaha nepadla nakonec na úrodnou půdu.

Popiełuszko se nejen nenechal zastrašit, ale pokračoval v ještě intenzivnějších setkáních s lidmi, kteří kněze uznávali a měli jej rádi. V prosinci 1983 komunisté duchovního zatkli, jenže plánovaný politický proces se s ním nemohl konat z důvodu vyhlášení amnestie v červenci následujícího roku. 

Unesen a umučen

Nicméně pro kněze to nebyla žádná výhra, protože na svobodě si pobyl již jen několik měsíců. Příslušníci tajné policie proti němu zosnovali akci, na jejímž konci byla smrt populárního duchovního. Komunističtí funkcionáři v září 1984 rozhodli, že by mohl být kněz třeba vytlačen násilně z vlaku nebo mít dopravní nehodu, jak uvádí web Catholic News Agency

Dne 19. října 1984 se Popiełuszko vracel ze mše do Varšavy, když jeho auto podle předem připraveného plánu zastavili tři členové tajné policie, kteří měli na starost boj s katolickou církví. Předstírali, že se jim porouchalo auto. Násilím vyvlekli kněze z vozu, brutálně jej zbili, spoutali a nacpali do kufru jejich auta. Popiełuszkovu řidiči se na poslední chvíli podařilo vyváznout, když vyskočil z vozu příslušníků tajné policie. Právě díky jeho svědectví se později veřejnost o tomto činu dozvěděla. 

Z kněze mučedníkem

Útočníci měli dál kněze bít, a to i masivním kamenem, dokud nebohý muž nezemřel. Kdy a kde se tak stalo, zůstává dodnes předmětem dohadů historiků a dalších odborníků. Jisté je, že příslušníci komunistické tajné policie přivázali k tělu duchovního závaží a shodili je do přehrady na řece Visle u města Włocławek. Mrtvé tělo bylo nalezeno až 30. října 1984, identifikaci rodinných členů značně ztížil zubožený stav umučeného. 

Zavraždění kněze, ještě tak populárního, v silně nábožensky cítícím Polsku vyvolalo odpor a bylo jedním z kamínků do mozaiky pozdějšího pádu komunistického režimu. V roce 1997 zahájila katolická církev proces blahořečení, o 12 let později prohlásil papež Benedikt XVI. Popiełuszka za mučedníka.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Komunistický kat, který sám položil hlavu na špalek. Brigádní generál Josef Musil.

https://www.ctidoma.cz/clanek/historie/i-polsko-ma-sveho-kneze-toufara-promyslena-lest-statni-bezpecnosti-stala-duchovniho-zivot-79361
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.