Joe Valachi výměnou za nižší trest jako první porušil omertu. Potvrdil fungování mafie

Joe Vlachi jako první porušil zákon mlčenlivosti.

Kdo jednou porušil zákon omerty, dobrovolně si tím vybral smrt. Povinností členů mafie bylo a stále je zachovávat mlčenlivost vůči úřadům i policejním orgánům, a to o všem, co se v mafii děje včetně její struktury. Komu šla pusa na špacír a poněkud se o mafii rozpovídal, většinou si vykoledoval zásah z brokovnice, který obvykle nepřežil. Takto tomu bývalo po dobu více než sta let, než Joe Valachi jako první omertu porušil a rozkryl její strukturu i praktiky.

reklama

Mafie vznikla jako tajná společnost mužů na Sicílii v polovině 19. století. Svým způsobem reagovala na dlouhou nadvládu cizích států a chudobu země. Vědomí státnosti, které obyvatelům Sicílie chybělo, bylo nahrazeno příslušností k rodině a klanu. Mafie přitom využívala i mentalitu obyvatel tohoto ostrova, kteří zjistili, že státní instituce jim příliš nepomohou.

Mafie vzala zákon do svých rukou a stanovila si svoje vlastní pravidla – zločiny lidé řešili jen mezi sebou, platil zákon omerty (mlčenlivost) a vendety (pomsta). Bývalo ctí tyto zákony dodržovat. Jak to fungovalo v praxi? Když se stal nějaký zločin, svědkové i poškození dělali slepé, hluché i zapomnětlivé a bez patřičných důkazů byla policie neschopná cokoliv vyšetřit.

Proč získala mafie takovou moc?

V palermském dialektu znamená mafia hrdost, jistotu, sebevědomí. Pokud se chtěl někdo stát členem mafie, pak bylo podmínkou prokázat svoji nebojácnost, odvahu a odhodlanost, které stály nad zručností a rafinovaností. Ačkoliv původně se zabývala mafie zločinem v podobě loupeží a krádeží, postupně se jejím cílem stalo ovládnout státní moc a získat na ní nezávislost. Což se jí také úspěšně podařilo.

Už na počátku 20. století mafie ovládala celý západ Sicílie – její příkazy se rovnaly zákonu, dosazovala své lidi do vedení podniků a podléhaly jí i městské rady. Mafie vesměs naplňovala představu prostých obyvatel Sicílie o tom, jak vlastně má pracovat správa státu. A protože vyhovovala jejich naturelu, na Sicílii se jí nebývale dobře dařilo.

Cosa Nostra v USA

S příchodem italských přistěhovalců do Spojených států amerických na konci 19. století se její odnož (Cosa Nostra) objevila i na východním pobřeží USA hlavně v oblasti New Yorku, Chicaga, Detroitu a New Orleans. Mafie zde ovládla hazard, obchod s alkoholem a drogami i prostituci a pronikla i do politické sféry. Zlatou érou mafie v USA byla prohibice v letech 1920 až 1933, tedy zákaz vyrábět, dovážet a prodávat alkoholické nápoje na území USA. Ihned vytvořila síť pašeráků a výsledkem bylo, že se obchod s alkoholem pouze přesunul do zločineckého podsvětí a k jeho omezení vůbec nedošlo.

Svůj vrchol mafie v USA zaznamenala v 60. letech 20. století. Časem se však FBI dařilo oslabovat její vliv rozsáhlými raziemi, odposlechy i získáváním svědků na svoji stranu. Zavedla institut ochrany svědků, do něhož se postupně dostalo několik vysoce postavených členů mafie. Dokonce se jí podařilo rozkrýt její struktury, a to díky výpovědi jejího člena – Joe Valachi jako první porušil zákon omerty a před americkým kongresem vystoupil se svým svědectvím. Jeho odměnou měla být výměna trestu smrti za nižší.

První porušitel omerty Joe Valachi

Joe Valachi (1904–1971) se narodil italským rodičům v New Yorku. Už v 18 letech se stal členem gangu, který kradl a loupil. Za to si vysloužil vězení. Po návratu z něho si Valachi založil gang vlastní. Pro svůj život si vybral cestu zločinu, v už roce 1929 se stal členem Cosa Nostra, v níž pracoval pro rodinu Genovese. Získal hodnost vojáka.

Jeho specializací bylo vydírání, vraždy, loupeže a lichva, obchodoval také s drogami, které ho nakonec opět dostaly do vězení, a to v roce 1959 na 15 let a v roce 1962 na 20 let. Dalo by se říci, že za mřížemi se mohl cítit bezpečně, přesto měl Valachi velký strach o svůj život, neboť se obával, že je považován za informátora. V roce 1962 napadl železnou tyčí svého spoluvězně, o němž se domníval, že ho jde zabít. Ten na následky zranění za dva dny zemřel. Za toto zabití byl Valachi v roce 1963 odsouzen k trestu smrti.

Klíčová výpověď před americkým kongresem

Výměnou za nižší trest se rozhodl spolupracovat s policií a vypovídat. 9. září 1963 vystoupil se svým svědectvím Joe Valachi před americkým kongresem. Výslech trval několik dní a bylo možné ho sledovat v televizi a poslouchat v rozhlase. Valachi popsal strukturu mafie, její praktiky, rituály, jmenoval klíčové osoby. Tím pomohl k vyšší úspěšnosti při objasňování zločinů, i když jeho výpověď nebyla úplně přesná, protože k některým tajným informacím se Valachi se svou hodností vojáka nemohl v mafii dostat.

Jeho výpověď znamenala velký průlom v hodnocení činnosti mafie, protože do té doby se o organizovaném zločinu pouze spekulovalo. Joe Valachi svůj život dožil ve vězení, kde v roce 1971 zemřel na infarkt. Na základě jeho svědectví a pamětí byla napsána dokonce kniha The Valachi Papers, která v roce 1987 byla vydána i v českém jazyce. Podle této knihy režisér Terence Young natočil v roce 1972 film Valachiho svědectví s herci Charlesem Bronsonem a Lino Venturou.

reklama
#mafie #Itálie #USA #historie #Sicílie #Joe Valachi

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.