Mozart: Geniální hudební skladatel a jeho bujaré večírky v pražských hospodách

Mozart, zdá se, upřednostňoval podniky, které podávaly alkohol, ale nevyhýbal se ani kavárnám
Mozart, zdá se, upřednostňoval podniky, které podávaly alkohol, ale nevyhýbal se ani kavárnám

Zdá se, že Praha a její lokály se staly inspirací mnoha neobyčejných tvůrců, výjimkou nebyl ani geniální Wolfgang Amadeus Mozart. Tento hudební skladatel s oblibou navštěvoval nejrůznější pražské hospody, aby si ulevil od úzkosti a stresu. Víte, o jaké podniky se jednalo?

reklama

Pražské hospody a kavárny pojí nesčetné množství neuvěřitelných historek, které k městu patří stejně jako známí umělci, kteří se potáceli jeho ulicemi.

Na rozdíl od nespolečenského Franze Kafky, který raději trávil poklidné chvilky v kavárně Louvre, Mozart měl v oblibě spíše akčnější podniky.

Tento neobyčejný umělec Prahu evidentně miloval, dokazuje to fakt, že ji mezi lety 1787 a 1791 navštívil celkem pětkrát a dokonce naše hlavní město poctil tím, že zde uspořádal premiéru symfonie, která je známá také jako "Pražská symfonie". To bylo samo o sobě bráno jako neuvěřitelná pocta.

To vše ale následoval jeho známý výrok: „Mí Pražané mi rozumějí,“ poté už nebyl o jeho náklonnosti jak k hlavnímu městu, tak k jeho obyvatelům sebemenších pochyb.

Stejně tak není ani pochyb o jeho náklonnosti k místním lokálům. Některá místa, která skladatel velmi rád navštěvoval, bohužel už neexistují, ale byla tak známá, že na jejich existenci někteří stále ještě pamatují.

Mazartovy dopisy naznačovaly, že v Praze čelil určité míře stresu a úzkosti, která byla nejspíše spojená se skládáním a trémou před veřejným vystoupením. To byl tedy s největší pravděpodobností jeden z důvodů, proč ve městě zároveň vyhledával také určitou formu rozptýlení.

Traduje se, že si prý velmi rád chodil zahrát kulečník do hostince U Šturmu, který se nacházel na rohu ulice Skořepka v blízkosti Uhelného trhu. V dnešní době je z něj bytový dům.

O jeho oblibě právě tohoto hostince si můžeme být poměrně jistí, Mozart totiž pobýval nedaleko v Domě u tří lvů, měl to tedy kousek.

Dalším místem, kde údajně tento geniální hudebník mohl popíjet, je hospoda U Štupartsků, kterou dnes již v Praze bohužel nenajdete. Nedaleko této hospody se nachází ulice Templová, v blízkosti Pachtova paláce, který byl s Mozartem údajně spojen skrze jeho vystoupení.

Traduje se, že pokud si chtěl Mozart dát kávu po bujaré večerní zábavě U Štupartsků, je možné, že pro kávu zavítal právě na Templovou ulici.

Zdroj: Prague Post

KAM DÁL: Jak doopravdy zemřela egyptská královna Kleopatra? O uštknutí hadem se rozhodně nejednalo.

https://www.ctidoma.cz/clanek/historie/mozart-genialni-hudebni-skladatel-a-jeho-bujare-vecirky-v-prazskych-hospodach-67304
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.