Nesmrtelný Pepek Námořník baví diváky již devadesát let. Jeho autora inspirovala skutečně žijící osoba

Pepek Námořník jako inspirace ke graffity
Foto: Pixabay
Pepek Námořník jako inspirace ke graffity

Už tomu bude 90 let, co světlo světa spatřil Pepek Námořník. Na veřejnosti se totiž poprvé objevil jako vedlejší postavička v newyorském listě Evening Journal v populárním minikomiksu Thimble Theatre, a to 17. ledna 1929. Jeho cesta k nesmrtelnosti však vedla přes animovaný film, v němž poprvé zazářil v roce 1933.

reklama

Autorem Pepka Námořníka byl talentovaný americký karikaturista Elzie Crisler Segar (1894-1938). Jedna z jeho komiksových postav Castor Oyl potřeboval námořníka, jež by mu pomohl s navigací jeho lodě - a Pepek Námořník byl na světě.

„Ty jsi námořník?“ zeptal se ho tehdy jeden z hrdinů komiksu. „Cos myslel? Že jsem kovboj?“ odpověděl Pepek při svém prvním veřejném vystoupení a hned si ukradl show pro sebe a stal se hlavní hvězdou komiksu. Elzie Segar se Pepkovi Námořníkovi věnoval až do své předčasné smrti v roce 1938.

Animovaným filmem k nesmrtelnosti
Za filmovým úspěchem Pepka Námořníka stojí rozhodně studio Maxe Fleishera, jenž na počátku třicátých let minulého století začalo točit kreslené grotesky s Pepkem v hlavní roli. A dnes je jasné, že to byl dobrý tah.

V nich Pepek Námořník už i promluvil, a to jako správný starý mořský vlk drsným hlasem amerického herce Jacka Mercera (1910-1984). Jeho věčným rivalem se stal Bluto, kamarádem Wimpy a něžnou část zastupovala dlouhoruká a povlávající Pepkova přítelkyně Olive Oyl.

Kdo byl inspirací?
Karikaturista Elzie Segar se většinou nechával při své tvorbě inspirovat reálnými lidmi ze svého okolí v Chesteru ve státě Illinois, tudíž i Pepek Námořník má v sobě něco ze žijící postavy. Tou byl legendární místní drsňák Frank "Rocky" Fiegel, který nešel pro facku daleko.

V hospodských bitkách se vyžíval a zvláště v těch, kterých se účastnilo hned několik lidí naráz. Fiegel příliš krásy nepobral, dokonce byl prý opravdu škaredý a velkou silou nevynikal. Údajně to však byl on, kdo miloval špenát a fajfku neodložil ani v koupelně.

Bez špenátu ani ránu
Pepek námořník svou oblibou špenátu figuroval i jako humorně pojatá reklama na tuto zeleninu. Jím se dopoval ve chvílích, kdy mu docházely v bitce s jeho sokem Blutem síly a potřeboval se posilnit. To mu pak špenátové konzervy přišly vhod.

Špenát se díky Pepkovi Námořníkovi stal tak populární, že ho jedly s oblibou i malé děti, jež ho dříve odmítaly. Své o tom vědí v městě Cristal City v americkém státě Texas, kde se výroba špenátu stala dominantním průmyslovým odvětvím. Za tento úspěch vděčí právě Pepkovi Námořníkovi. Však mu také pěstitelé špenátu postavili v roce 1937 ve městě sochu.

Další sochu má Pepek Námořník také v illinoiském městě Chester, kde je také jeho funklub a muzeum. Tato bronzová socha se nachází v Elzie C. Segar Memorial Parku a je vysoká 1,8 metru a váží něco okolo 410 kg. Každým rokem se zde po svátku práce o víkendu koná setkání fanoušků Pepka Námořníka, které se nese v rodinném duchu.

reklama
#Pepek Námořník #animovaný film #špenát

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.