Papežka Jana nečekaně porodila na ulici. Obelhaní věřící se jí na místě krutě pomstili

Papežka Jana byla možná jen satirou, její příběh ale žije dál
Papežka Jana byla možná jen satirou, její příběh ale žije dál

Ve funkci papeže se v průběhu mnoha staletí vystřídaly nejrůznější osobnosti, leckdy šlo o velmi zajímavé postavy, u nichž bychom asi tak vysoký post vůbec nečekali. Je prokázáno, že šlo třeba o vrahy, značně nemravné církevní hodnostáře, pedofily, ale i další muže velmi volných mravů. Tuhle ryze mužskou pozici ale v jednu chvíli dokonce tajně zastávala žena, která navíc během svého pontifiktu měla porodit dítě. Je to vůbec možné? 

reklama

Podíváme-li se jen trochu pozorněji do papežské historie, přestaneme si dělat iluze o mužích, kteří tuto pozici zastávali. Často šlo o kruté, mstivé a ničeho špatného se neštítící kariéristy, toužící po moci nejen církevní, ale i světské, po bohatství a mnohdy i po krvi svých odpůrců.

Zvláštní postavy historie

Historie byla většinou velmi nesmlouvavá, a tak  snad někdy není ani čemu se divit. Objevují se také zprávy o papežích zvrhlých, libujících si například v exhumaci a dehonestaci ostatků svých předchůdců, další byli schopni papežský palác proměnit doslova v nevěstinec a sídlo veškerých myslitelných neřestí. 

Žena tajným papežem? 

Mezi všemi papežskými obdobími ale svým způsobem vynikají roky 855 - 857 našeho letopočtu, kdy podle některých historických pramenů na postu prvního muže katolické církve seděla žena - papežka Jana. Jde o legendu, nebo se něco podobného skutečně mohlo stát? Polský kronikář Martin z Opavy, žijící ve 13. století, měl jasno a podle toho také sepsal svůj pohled na celou možnou událost.

Cestovala s milencem

Podle jeho vyprávění se žena, která měla později usednout na papežský stolec, narodila v Mohuči a později spolu se svým milencem odcestovala do Athén. Tam díky svojí inteligenci a učenlivosti získala takové znalosti a tehdy tolik ceněnou schopnost diskuze o tehdejších vědeckých poznatcích, že po jejím dalším stěhování - tentokrát do Říma - nikdo už ani neuvažoval o tom, že by snad mohlo jít o ženu. A jak se podle Martina z Opavy zdá, ona sama tuhle domněnku nikomu nevymlouvala. 

Schopnější než tehdejší muži

V Římě hvězda učené Jany, tedy jejího mužského alter ega, stále stoupala, získávala si nejen obdiv, ale i úctu zdejších slavných mužů, a to včetně těch, kteří měli rozhodovat o budoucím papeži. A právě v tomto souboji měla v roce 855 zvítězit Jana, která papežský úřad vykonávala další dva roky, sedm měsíců a čtyři dny. A možná by se na nejvyšší příčce v církevní hierarchii udržela i déle, kdyby ji nezradila sama příroda. 

Papežku zradila sama příroda

Jak Martin z Opavy uvádí, cestovala Jana po světě spolu se svým milencem - a to se jí také mělo stát osudným. Lásce zkrátka poručit nejde, a tak i přes svoji funkci papežka zkrátka otěhotněla a její osudová chvíle přišla v ten nejnevhodnější okamžik. Jen těžko se mohla se svým tajemstvím někomu svěřit, a tak pravděpodobně ani přesně neznala možné datum porodu, případně přišel porod nečekaně. Stalo se to právě ve chvíli, kdy byl(a) tehdejší papež na cestě do baziliky svatého Jana Lateránského. K nesmírnému údivu všech ostatních jejich uctívaný papež na ulici porodil. A lid si takový podvod rozhodně nemínil nechat líbit. 

Trest přišel okamžitě...

Papežka Jana podle zpráv dalšího kronikáře Jeana de Mailly byla ihned přivázána za koně a usmýkána k smrti v římských ulicích. Její tělo pak bylo pohřbeno v docela obyčejném hrobě a jméno raději co nejrychleji zapomenuto. Bylo to tak ale doopravdy?

Skutečnost, nebo jen satira? 

Až do 17. století jen málokdo pochyboval o pravosti takových zpráv. Později se ale historikové začali přiklánět k teorii, že šlo spíše o satiru na zženštilé chování papeže Jana VIII., případně o přirovnání pověstné mocné římské ženy a intrikářky Marozie, která měla velký vliv na tehdejší dění i jmenování papežů. Ať už byla pravda jakákoliv, jméno a příběh papežky Jany v kronikách zůstávají.

Zdroj: en.wikipedia

KAM DÁL: Pretty Woman: Jak vypadá dokonalá filmová dvojice, Edward a Vivian, po více než 30 letech?

https://www.ctidoma.cz/clanek/historie/papezka-jana-necekane-porodila-na-ulici-obelhani-verici-se-ji-na-miste-krute-pomstili-67871
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.