Policista zabíjel ženy, pak dostal za úkol vypátrat sám sebe. Skončil v blázinci

Sérioví vrazi po sobě nechávají vzkazy, což často vede k jejich dopadení
Foto: Unsplash
Sérioví vrazi po sobě nechávají vzkazy, což často vede k jejich dopadení
zajímavost

Konstábl francouzské policie Alain Lamare dostal za úkol vypátrat sériového vraha, který zabíjel ženy po celé Francii. Pachatelem byl ovšem on sám, takže se dostal do velmi zvláštní situace. S policií hrál velmi nebezpečnou hru.

reklama

Lamare se napoprvé pokusil zastřelit dívku jménem Karin, když se vracela z kina. Jenže Karin útok přežila, bohužel ale neuvedla nic, co by policii přivedlo k pachateli. Ten ovšem začal s policií komunikovat sám. „Sedmnáctiletá dívka bloumající nocí je přesně ten cíl, který mám rád. Příště budu mířit na srdce.“ Takový vzkaz poslal policii a detektivům bylo okamžitě jasné, že jde o člověka, který bude chtít útočit dál.

A to se skutečně dělo. Po celé Francii docházelo k útokům na ženy, které skončily ale vždy jen zraněním, byť dost často těžkým. Jako by to bylo poznávací znamení pachatele, který si s policií doslova hrál. Veškeré snahy najít pachatele nikam nevedly. Bylo to zvláštní, protože policie byla schopná většinou alespoň přijít s nějakou vyšetřovací verzí nebo mít okruh podezřelých. Tady ale byla doslova ve slepé uličce a neměla nic.

Jsem zvyklý na krev a hrůzu

Součástí vyšetřování byl i konstábl Lamare. Měl přístup ke spisům a vyšetřovacím datům. Na místě každého činu byl vždy jako první dlouho před dalšími kolegy, takže mohl libovolně manipulovat s důkazy. Když například byla policie na stopě auta, ze kterého Lamare střílel, on do něj umístil výbušninu a zničil ho.

V prosinci roku 1978 ale Lamare udělal chybu. Devatenáctiletá Yolanda jeho útok nepřežila a nyní už policie hledala vraha a nikoliv jen útočníka. Pátrání dostalo veškeré možné zdroje a rozjelo se naplno. Na to Lamare reagoval tak, že policii poslal výhružnou rukou psanou zprávu: „Vyvarujte se zraněných a lovených zvířat. Mohou se stát velmi nebezpečnými. Nemám co ztratit a dokážu vám to. Jsem zvyklý na krev a hrůzu a naučím vás to milovat.“  Jenže se stala ještě jedna věc. Jeden z policistů si všiml v záznamech, že na každém místě činu byl jako první Lamare. To bylo nezvyklé, takže se skupina policejních detektivů rozhodla v tichosti začít sbírat další informace na svého kolegu.

Kriminálu unikl, život tráví v blázinci

Brzy zjistili, že Lamare má za sebou vojenský výcvik, miluje zbraně a auta. Jeho rukou psané služební poznámky nechali porovnat s výhružnou zprávou a znalec potvrdil, že patří stejnému člověku. Situace najednou byla jasná. Ovšem zatčení neprobíhalo hladce, Lamare se bránil a střílel po policistech. Zásahová jednotka jej ale dokázala přemoci a skončil v želízkách. Ve svém bytě měl seznamy lidí, které hodlal zabít, mezi nimi byli i jeho kolegové vyšetřovatelé. Těm také oznámil, že je dobře, že ho dopadli, jinak by je všechny zabil.

Paradoxně mu právě různé výhružky a podivné chování zachránily život. Soudce totiž dospěl na základě psychologického vyšetření k závěru, že Lamare je nepříčetný, a tak místo do vězení směřoval na uzavřené psychiatrické oddělení, kde je podle všeho dodnes. Příběh vraha - policisty byl v roce 2014 zfilmován režisérem Cedericem Angerem.

Zdroj: allthatsinteresting.com

KAM DÁL: Policie přivedla rodičům uneseného chlapečka, jenže to byla mýlka.

https://www.ctidoma.cz/clanek/historie/policista-zabijel-zeny-pak-dostal-za-ukol-vypatrat-sam-sebe-skoncil-v-blazinci-69083
reklama
#historie

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.