Prozradil Leonardo da Vinci v autoportrétech, co nechtěl? Trpěl tělesnou vadou, říkají lékaři

Portréty Leonarda da Vinci přiměly lékaře přemýšlet nad jeho viděním světa. Jedni tvrdí, že šilhal, jiní se přiklánějí k názoru, že měl jen jedno oko výrazně dominantní
Foto: Wikimedia commons, Leonardo da Vinci, Public domain
Zobrazit fotogalerii (4)
Portréty Leonarda da Vinci přiměly lékaře přemýšlet nad jeho viděním světa. Jedni tvrdí, že šilhal, jiní se přiklánějí k názoru, že měl jen jedno oko výrazně dominantní
zajímavost

Leonardo da Vinci byl renesančním umělcem největších měřítek. Malířský stojan, plátno a barvy - to byl jeho svět. Ale nejen to. Byl také sochař, vynálezce, architekt, ale i hudebník nebo spisovatel. V mnoha z těchto oborů mu mohla podle lékařů pomáhat oční vada, kterou na sebe prozradil sám na svých autoportrétech. 

reklama

Leonardo da Vinci udivuje svými dokonalými obrazy dodnes nejen svoje umělecké následovníky, ale i běžné lidi, kteří se na jeho díla dívají bez hlubšího vzdělání v této oblasti. Jeho díla se nám zkrátka líbí, působí na nás jejich síla a dokonalost. Jsou dokonce tak přesná, že zaujala i lékaře. Jak jen to mohl autor Mony Lisy, italský malíř 15. století Leonardo da Vinci dokázat? Došli k překvapivému závěru. S jeho zrakem prý nebylo všechno v pořádku… 

Leonardo da Vinci a jeho dílo

Podle lékařů není tak docela normální, aby měly obrazy Leonarda da Vinciho tak propracovanou a přesnou perspektivu a hloubku, které uměl do svých děl vložit. V jednom ze svých výzkumů tak došli ke stanovisku, že mu pravděpodobně v jeho umělecké dráze pomáhal nikoliv tak dokonalý zrak, jaký bychom očekávali u génia jeho velikosti, ale naopak oční vada. Leonardo da Vinci podle všech předpokladů trpěl tak zvaným strabismem, lidově řečeno tedy malíř zkrátka šilhal. Dokonce se k tomu podle výzkumníků budoucím generacím sám přiznal na svých pravděpodobně dokonale přesných autoportrétech.

Svět jako kino

Lékaři se pustili do zkoumání portrétů tohoto italského renezančního umělce, a to jak z jeho vlastního štětce, tak i těch, které namalovali a vytvořili jiní. Úhel pohledu, který tento muž na obrazech má, podle nich jasně hovoří o strabismu, který mu podle jejich závěrů mohl pomoci k “výjimečné schopnosti zachytit prostor na plochém plátně“. Pokud by tomu tak bylo, viděl by Leonardo da Vinci svět v podstatě právě jako ono plátno, tedy téměř dvourozměrný (jde o jev, popisovaný jako stereoslepota). To by mu umožňovalo snáze svůj viděný obraz světa přenést na plátno. A samozřejmě i přes tuto drobnou pomoc přírody by se i v takovém případě stále jednalo o neuvěřitelně nadaného malíře, jehož genialitu by takové zjištění nijak nesnižovalo. 

„Dobrá díla jsou plodem dobrého charakteru, a proto je chvály vhodnější příčina než následek, chval více dobrý charakter bez vzdělání než vzdělance bez charakteru.“
Leonardo da Vinci

Nejen renesance může děkovat

Další možností, s níž přišly výzkumné týmy v návaznosti na uvedená poznání, je tak zvané dominantní oko. Podle této teorie da Vinci sice nešilhal, ale jedno jeho oko jednoduše hrálo v jeho vnímání světa mnohem důležitější úlohu než to druhé. To by pak vysvětlovalo i fakt, že na jeho autoportétech jedno oko hledí přímo a druhé působí stočeným dojmem. Umělec by se zkrátka při pohledu do zrcadla zaměřoval na sebe sama více jedním, dominantním okem a právě tak by se namaloval. Jak si potom ale vysvětlit, že podobný rys má i na obrazech jiných umělců a dokonce i na sochách, k jejichž tvorbě stál modelem? 

Ať už Leonardo da Vinci skutečně šilhal, nebo měl jen jedno oko výrazně dominantnější než to druhé, faktem a jistotou zůstává, že se dodnes nad jeho díly pozastavují i ti největší světoví odborníci.

  • Leonardo da Vinci byl vlastním jménem Leonardo di ser Piero. 
  • Je autorem takových obrazů, jako je nejslavnější Mona Lisa, Poslední večeře, Dáma s hranostajem a nespočtu dalších.
  • Kromě malířství se věnoval také dalším oborům, jako je sochařství nebo architektura. Byl ale také spisovatelem, vynálezcem, hudebníkem - zkrátka šlo o renesančního člověka v pravém slova smyslu a také učitele mnoha svých následovníků. 
  • K vynálezům, které našli odborníci v jeho pozůstalosti, se řadí například létací stroje, ale třeba také předchůdce tanku, ponorky nebo dnes docela obyčejné kalkulačky. 
  • Skica Leonarda da Vinciho, na níž je mužské tělo v jeho základních proporcích, byl vyslán dokonce do vesmíru, jako informace pro případné živé bytosti z jiných světů. 
  • Leonardo da Vinci byl od mládí vegetarián. 

Zdroj: CNN, The Times, National Library of Medicine, JAMA Opthalmology, wikipedie

KAM DÁL: Lékaři denně porušují Hippokratovu přísahu bez postihu: Pacienti by měli být rádi, říkají chirurgové.

reklama
#historie #umění #postižení #Leonardo da Vinci #malíř

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.