Sebevražda malíře Slavíčka kvůli mrtvici. Krev mu vytekla do mozku po koupání ve studené vodě

Antonín Slavíček zemřel vlastní rukou. Zastřelil se revolverem
Foto: Creative Commons/ CC0, https://creativecommons.org/share-your-work/public-domain/cc0/
Antonín Slavíček zemřel vlastní rukou. Zastřelil se revolverem

Na přelomu 19. století bychom na našem území hledali marně uznávanějšího malíře. Antonín Slavíček má v českých městech své ulice a Národní galerie vlastní desítky jeho milionových obrazů. On sám však zemřel velmi brzy, a to ve čtyřiceti letech vlastní rukou. Co napsal do dopisu na rozloučenou a proč se rozhodl dobrovolně ukončit život?

reklama

Impresionistický malíř Antonín Slavíček patří k vrcholným představitelům tohoto populárního uměleckého žánru u nás. Kdo má radši řeč čísel než barev, tak se stačí podívat na cenu jeho obrazů v aukčních domech. Jen jeho obraz Na Lavičce z roku 1899 má vyvolávací cenu 18 milionů korun. K dílu mělce patří také často pohnutý a tragický příběh. Ten Antonín Slavíček má a sám ho ukončil a popsal v dopise na rozloučenou. 

Poprvé moře

V roce 1910 impresionistický malíř poprvé uviděl moře. Dle svých přátel se bál, že nebude schopen zaznamenat vlny a divokou vodní hladinu. Když se nakonec s rodinou podíval do Chorvatska, vzal si malířský štětec, ale také blok a tužku a vzniklo několik důležitých skic, které mohly skončit dalšími cennými uměleckými příspěvky. 

Nestalo se tak, protože se po návratu od moře stala jedna zásadní a tragická situace. 10. srpna 1909 se vydal s rodinou do německé Rybné. Po práci v plenéru se chtěl ohřát ve studené Orlici, když však velmi rychle vylezl ven, padl na zem s nevolností a mrtvicí na levé polovině těla. Kvůli náhlé změně teploty v těle přišel výtok krve do mozku. 

Nemohl chodit

Celou zimu promarodil v Praze v blízkosti Letenských sadů. Jeho sluha ho doprovázel na krátké procházky a dokonce se v lednu zlepšil stav natolik, že se mu podařilo bez podpory ujít pár kroků. Údajně dlouho věřil, že se vyléčí a svou energii a svobodu znovu napne do práce a tvorby obrazů. 

Největším problémem byla ochrnutá pravá ruka. Malířova silnější a zcela zásadní součást jeho řemesla. Zkoušel malovat levou, a to drobná zátiší. To ovšem nevycházelo podle představ a výsledek ho spíše traumatizoval. To byla pro Slavíčka smrt a konec všech nadějí. Opatřil si revolver a 1. února 1910 si přiložil zbraň ke spánku a vystřelil. 

Na stole ležel poslední vzkaz: Zbraň mi vtisklo do ruky nezhojitelné ochromení 10. srpna minulého roku… Zemřel tak jeden z nejtalentovanějších malířů své doby, po kterém zůstalo mnoho nádherných obrazů. Nebýt nešťastného koupání, je jich na světě bezesporu mnohem víc. 

Zdroj: Artlist, Art and Antique

KAM DÁL: Vynález filmu strašil diváky v sále. Vzniku kinematografie pomohla sázka lordů

reklama
#kultura #umění #sebevražda #smrt #úmrtí #historie #slavíček

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.