Seriál Zlatá labuť přinese období prohibice: Za války v hospodách veselo nebylo

Adam Vacula jako Petr Kučera, majitel obchodního domu Zlatá labuť
Foto: archiv TV Nova (se souhlasem)
Adam Vacula jako Petr Kučera, majitel obchodního domu Zlatá labuť
zajímavost

Během druhé světové války, kdy byly české země okupovány nacistickým Německem, se život obyvatelstva podrobil mnoha omezením a změnám. Jedním z těchto opatření byla i prohibice – omezení prodeje a konzumace alkoholu. Tato opatření byla zavedena nacisty jako součást jejich snahy o udržení kontroly nad obyvatelstvem a výrobními zdroji. A tak brzy i v oblíbeném seriálu Zlatá labuť dojde na velké omezení.

reklama

Po obsazení Československa nacistickým Německem v březnu 1939 byla česká společnost konfrontována s těžkými podmínkami okupace. Nové nacistické úřady se snažily dosáhnout úplného politického i ekonomického ovládnutí země, a tak byla omezena svoboda tisku, zrušeny politické strany, deportováni a perzekvováni židé a pronásledováni političtí odpůrci. Pro obyvatelstvo to znamenalo strádání, nedostatek základních potravin a ztrátu lidských práv.

Prohibice je termín používaný pro zákaz nebo omezení výroby, prodeje, distribuce a konzumace alkoholu nebo jiných návykových látek. Historicky byla nejčastěji spojována s alkoholem a znamenala snahu omezit nebo zcela zakázat jeho konzumaci, protože byl vnímán jako spouštěč mnoha společenských problémů. Nejznámější probíhala ve Spojených státech v období od roku 1920 do roku 1933, kdy byla schválena 18. dodatkem k Ústavě. Byla výsledkem dlouhodobých snah ze strany některých společenských skupin a reformistů, kteří se domnívali, že omezení alkoholu nebo zákaz povede k lepší morálce a produktivitě společnosti. Nakonec byla zrušena 21. dodatkem.

V reakci na různé společenské problémy, které vznikly v důsledku války, jako byl nedostatek potravin, ekonomické potíže a obavy o veřejný pořádek, přistoupili nacisté k omezení prodeje a konzumace alkoholu. Dne 25. října 1939 byl vydán zákon, kterým byla zakázána výstavba nových hostinců i prodejen alkoholu. Problémem byl i nedostatek surovin na výrobu alkoholu, což vedlo k četným padělkům a nedostatečné kvalitě dostupného alkoholu.

Účely prohibice

Důvody, které vedly nacisty k zavedení prohibice, byly různé:

  • Omezení opozice: Zákaz alkoholu měl potlačit odpor a aktivitu protinacistických skupin a jednotlivců, kteří se mohli shromažďovat a diskutovat v hostincích.
  • Kontrola zdrojů: Nacisté chtěli mít kontrolu nad veškerými dostupnými surovinami, a to zahrnovalo i suroviny pro výrobu alkoholu.
  • Zvýšení produktivity: Omezením konzumace alkoholu chtěli nacisté zvýšit pracovní výkon pracovníků, kteří byli zapojeni do války.
  • Omezení veřejných nepokojů: Nacisté měli obavy z potenciálních nepokojů a rozvratu ve společnosti, a to zejména v době, kdy byly snižována životní úroveň. Tehdy totiž nejvíce rostla nespokojenost mezi obyvatelstvem.

Dopady prohibice na společnost

Omezení prodeje a konzumace alkoholu mělo na českou společnost smíšené dopady. Na jedné straně vedlo k nedostatku zábavy a sociálních setkání, což mohlo vyvolat frustrace a nespokojenost mezi obyvatelstvem. Na druhé straně měla prohibice některé pozitivní dopady, jako bylo snížení problémů spojených s alkoholismem a omezení kriminality spojené s podvodnou výrobou a distribucí alkoholu. Je jasné, že Petr Kučera a Bára si skleničku při romantické večeři dají možná už jen tajně. A jak to bude s barem a restaurací, která je součástí obchodního domu?

S koncem druhé světové války v roce 1945 byla prohibice zrušena a opět byla obnovena normální distribuce alkoholu. V průběhu války se však ve společnosti vytvořily nové návyky a postoje, a proto úplný návrat k předválečným zvyklostem nebyl vždy snadný.

Metanolová aféra v Česku

Případ prohibice známe i z nedávné historie. V létě a na podzim roku 2012 začala v České republice a Polsku série otrav alkoholem, které způsobil alkohol kontaminovaný metanolem – jedovatou látkou, která může způsobit závažné zdravotní problémy, včetně ztráty zraku, poškození centrálního nervového systému a v extrémních případech i smrt. Do ledna následujícího roku zemřelo 48 občanů České republiky, tři občané Polska a další desítky lidí byly v nemocnici nebo utrpěly trvalé poškození zraku. I po hlavní vlně otrav se stále objevovaly nové oběti.

Dva ústřední aktéři chtěli rychle zbohatnout, a tak míchali líh se smrtelně jedovatým metanolem. Tomáš Křepela, jeden z hlavních aktérů, tehdy v letmém rozhovoru nadhodil, že když se etanol s metanolem namíchá jedna ku jedné, smrtící účinky metanolu se vyruší. Neměl pravdu, přesto se vyrobilo tisíce litrů jedovaté směsi. Důvody byly čistě ekonomické – metanol je levnější než etanol. 

Kvůli kauze platila přes rok v Česku prohibice. Vláda tehdy zakázala prodej lihovin s obsahem alkoholu nad 20 procent. Ti, co přežili, měli nejen potíže se zrakem, ale také se u nich objevilo poškození mozku a s tím spojené problémy s chůzí a rovnováhou. Zhoršila se jim paměť, soustředění. U některých se projevila změna osobnosti. Každý pátý, který aféru přežil, zemřel do pěti let, a to nejčastěji na rakovinu. 

Doživotní tresty si ve vězení odpykává Tomáš Křepela a Rudolf Fian, většina prodejců je už podmínečně propuštěna. Dodnes jde o jeden z nejrozsáhlejších zločinů u nás.

Zdroj: iDNES.cz, theworldwar.org, aei.org

KAM DÁL: Útěkem Pabla Escobara z vězení začal vzestup i strmý pád kokainového krále.

reklama
#seriál Zlatá labuť #Adam Vacula #prohibice #historie

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.