Tragické požáry ze svíček na vánočním stromečku. Záchrana přišla s geniálním vynálezcem

Thomas Alva Edison byl zásadní osobností, která dopomohla k elektrifikaci vánočního stromečku
Foto: Profimedia.cz
Thomas Alva Edison byl zásadní osobností, která dopomohla k elektrifikaci vánočního stromečku

Ozdobit vánoční stromeček je pro nás absolutní samozřejmostí. Způsobů je hned několik, ale většina domácností dnes automaticky používá elektrická světýlka. Na počátku se jednalo o drobné žárovky, v kterých měl zcela pochopitelně prsty Thomas Alva Edison. Jak se vyvíjela tradice zdobení stromku a kdy přišel její elektrický vrchol? 

reklama

Jméno Edison je pojem. Nepřekonatelná osobnost vědy a techniky přinesla v devatenáctém století na svět tisíce nových vynálezů a jedním z těch nejznámějších je bezesporu žárovka. Byť k jeho talentu patřila i nekompromisní povaha tvrdého podnikatele, který uměl zničit konkurenci, nemůže se mu upřít hluboký význam v dějinách lidstva. Každý nápad byl obrovskou výzvou a když přišlo na zdobení vánočního stromečku, nemohl ho ze svých plánů vynechat. Kdy se poprvé rozsvítil díky elektrickým světlům slavného Edisona? 

Dlouholetá tradice

Kořeny tradice zdobení vánočního stromečku bychom našli už v šestnáctém století v Německu a na Baltu. Lidé zpočátku používali sušené ovoce, ořechy a další potraviny a v osmnáctém století se k těmto věcem přidaly ještě poněkud riskantní svíčky. Jak známe z vlastní zkušenosti, teprve světlo dokáže dodat stromečku unikátní atmosféru. 

Technologie se vyvíjely a přišlo i řešení, jak nahradit nebezpečný plamen ze svíček. Hořlavost jehličnanů si totiž žádalo řešení. S ním přišel Thomas Alva Edison a první zásadní krok přišel v roce 1879, kdy si nechal patentovat žárovku. 

Elektrická světýlka tak už byl jen další krok, který se následně využil právě primárně na ozdobení vánočního stromečku. Jen rok po objevu žárovky si pozval do svých laboratoří v kalifornském Menlo Parku několik amerických vládních úředníků. Záměrně je přivítal tmou a najednoou rozsvítil zavěšená světla, kterými je navedl tam, kam potřeboval. 

První nebyl Edison

22. prosince 1882 poprvé v historii zavěsil elektrická světýlka na vánoční stromeček Edisonův zaměstnanec Edward H. Johnson. Edison se nakonec vzdal slávy a nechal dokončit tento nápad své podřízené. První takový stromeček představil novinářům ve svém bytě v New Yorku. Ti byli pochopitelně okouzlení osmdesáti červenými, modrými a bílými žárovkami. Aby toho nebylo málo, stromeček byl na otočném podstavci. 

Byť si tento vynález vysloužil obrovskou slávu, lidé si žárovky v takovém počtu nemohli dovolit. Samotnou instalaci musel navíc provádět instalatér, kterých v té době ještě nebylo mnoho. Výsledek byl tak zcela jasný. První vánoční stromečky s elektrickými světýlky si tak mohli dovolit pouze bohatí. 

S rozrůstající sítí elektrifikace se k nim přidaly výlohy obchodů a samozřejmě stromy ve veřejném prostoru. Popularizace proběhla až v první polovině 20. století, kdy obchodník Albert Sadacca dokonale využil časté a tragické nehody lidí se svíčkami na stromech. Až ve třicátých letech vznikl prototyp, kde nebylo zapotřebí elektrikáře a cena světýlek šla rapidně dolů. Tehdy si je mohl dovolit téměř každý.  

Zdroj: echo24.cz, sever.rozhlas.cz

KAM DÁL: Chudé Vánoce za socialismu. Ježíšek měl kvůli propagandě namále.

https://www.ctidoma.cz/clanek/historie/tragicke-pozary-ze-svicek-na-vanocnim-stromecku-zachrana-prisla-s-genialnim-vynalezcem-67783
reklama
#historie

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.