Vlašák v papíru: Studentský adrenalin, který si dnes už neumíme představit. Přesto nostalgicky vzpomínáme

Vlašský salát byl (a je) klasikou, kterou zkrátka známe všichni...
Vlašský salát byl (a je) klasikou, kterou zkrátka známe všichni...

Také jste studovali ještě v době před listopadovou revolucí? Pracovali jste na místě, kde jste si mohli dojít v do kantýny nebo do obchodu na svačinu? Pokud ano, co jste si kupovali? Takový vlašák, zabalený do papíru, byl doslova studentským symbolem - alespoň v některých skupinách… 

reklama

Mladším lidem to dnes asi přijde neuvěřitelné, ale bývalo to běžné. Vzpomínáte? Cestou z přednášek na kolej se student zastavil pro svačinu nebo večeři v některém z bufetů. Nákup byl často velmi podobný. Deset nebo v hladovějších dnech patnáct deka vlašáku a dva rohlíky. To by pořád ještě nebylo nic zvláštního ani dnes, i když bychom se mohli bavit o výživových hodnotách nebo o vlivu na figuru. 

Adrenalin na cestě

Co by ale většinu lidí dnes překvapilo, bylo balení, v němž jsme si domů takový salát nesli - a často to byla doslova adrenalinová akce, zvlášť, když prodavačka nebyla právě šikovná. Objednané množství salátu se totiž “kydlo” doprostřed papíru a víceméně umně byl do něj také zabalen. Nepředstavujme si ale takovou obalovinu, jako je i dnes běžný “papír” s igelitovým potahem z jedné strany. Když se bavíme o papíru, myslíme skutečně papír, byť mírně vlhkuvzdorný. Salát se tak většinou podařilo donést až na kolej. 

Jak na "pravý vlašák" podle ČSN? Budeme potřebovat: 

Brambory 350 g 
Salám  228 g 
Okurky sterilizované 90 g
Hrášek sterilizovaný bez nálevu 20 g
Vařený kořenový celer 32 g 
Vařená mrkev 48 g 
Plnotučná hořčice 20 g
Pepř mletý 0,5 g
Ocet 15 g
Worcester 5 g
Majonéza 200 g
Cukr krupice 10 g
Sůl 10 g 

Sekaná u vysokého stolu

Dalším oblíbeným svačinovým studentským nebo i dělnickým jídlem byla sekaná. Poměrně levná, dostupná v každém bufetu, snadno zkonzumovatelná s hořčicí a rohlíkem i vestoje u vysokého úzkého stolku. A ve svátek bylo možné zkombinovat sekanou právě s vlašákem. Vrchol zdravé výživy to rozhodně nebyl, ale chutnalo nám to, svým způsobem šlo o součást kultury některých skupin. A stejně jako vlašák (nebo jakýkoliv jiný salát), mohli jsme si i teplou sekanou domů odnést domů zabalenou v papíru - a někdy ani nevytekl omastek. 

 

Maso v novinách? Žádný problém...

Obalový materiál byl vůbec poměrně problematickou záležitostí. A tak ani není čemu se divit, že nejednou přinesly hospodyně domů kus masa, zabalený do novinového papíru. Samozřejmě potištěného. Zvláště vesnické prodejny s takovou praxí nemívaly problémy. O tom, jak zdravé bylo zabalit jídlo do takového papíru, asi nemá smysl se vůbec bavit. Tiskařské barvy, hygiena skladování novin před tím, než se nějakým způsobem dostaly rozřezané až na pult, o tom by se dalo mluvit celé hodiny.

Nostalgie ničí paměť

A přesto na ty roky mnohdy rádi vzpomínáme. Vždyť nám bylo osmnáct, dvacet nebo třicet - zkrátka mnohem méně než dnes. Nostalgie zkrátka vždycky trochu přizpůsobí tehdejší realitu svému přání. A tak ten salát chutnal tak nějak líp, sekaná se nezdála tak mastná a pár obtisknutých písmen na předním hovězím (nebo třeba i na zadním) jsme bez velkého přemýšlení prostě umyli. Uměli bychom si to dnes představit? 

Zdroj: ČSN on-line

KAM DÁL: Nádherná a nadaná pěvkyně Jarmila Novotná musela dvakrát utéct z vlastní země. Svět jí i tak ležel u nohou.

https://www.ctidoma.cz/clanek/historie/vlasak-v-papiru-studentsky-adrenalin-ktery-si-dnes-uz-neumime-predstavit-presto-nostalgicky-vzpominame-66668
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.