Z pražského hotelu zmizel trezor, ve kterém bylo 300 milionů. A další historické události tohoto týdne

Krádež trezoru proběhla za bílého dne
zajímavost

Kdybychom žili „tento“ týden, ovšem o pár desítek let dřív, mohlo nám být ouvej. Když totiž 3. října 1938 napochodoval Adolf Hitler do Československa, bylo hodně zle. Historie ale samozřejmě má i svoji modernější podobu. A také my máme své „hrdiny“, byť naštěstí nedosahují nacistických hrůz. Co se „tento“ týden dělo třeba v životě Marka Dalíka, Viktora Koženého nebo Bohumíra Ďurička? 

reklama

V roce 1938 se začaly psát temné dějiny naší historie. Právě v tento den napochodoval Adolf Hitler se svou německou armádou do Československa. Dobrý den to byl o mnoho let později, konkrétně v roce 1995, pro O. J. Simpsona. Ten si třetí říjnový den vyslechl osvobozující rozsudek. Byl obviněn z vraždy dvou lidí, své manželky Nicol Brown Simpson a číšníka Ronalda Goldmana. Soudní proces tehdy získal mimořádnou publicitu, obhajoval ho Robert Kardashian, otec miliardářky Kim Kardashian.

4. října

Psal se rok 1830, když tehdy šestiletý Bedřich Smetana vyvolal na domácím koncertě v rodné Litomyšli doslova pozdvižení svou virtuózní hrou na klavír. Možná právě tehdy byl položen základní kámen jeho nehynoucí slávy. 

V roce 1950 zahynulo při důlním neštěstí na Dole Michálka v Ostravě 36 horníků. O 18 let později se vracel poražený Alexander Dubček z Moskvy – podvolil se podmínkám, cenzura byla zpět a strany, které nebyly prokomunistické, byly zakázány.

A pokud bychom se vrátili jen dva roky zpátky, možná si ještě vzpomenete na masivní výpadek sítí Facebook, Instagram a WhatsApp, který do té doby v podstatě neměl obdoby. Všichni influenceři jistě bili na poplach!

5. října

V roce 1920 bylo v Praze založeno sdružení Devětsil podle nápadu Vladislava Vančury. V roce 1938 tohoto dne prezident Edvard Beneš pod tlakem situace po uzavření Mnichovské dohody abdikoval na svou funkci. Pro zajímavost, podruhé abdikoval v roce 1948 v reakci na ovládnutí státu komunistickou stranou.

Možná si ještě někteří vzpomenou na rok 2008. To byl tehdy za bílého dne z hotelu Olympic v Praze ukraden trezor s akciemi a hotovostí zhruba za 300 milionů korun. Krádež skončila v prosinci roku 2009 před soudem a zloději putovali na pár let za mříže. „Trezor položili na otočnou pojízdnou židli, zakryli dekou, kterou nalezli v kanceláři. Vyjeli ven z hotelu, deku a židli zanechali v parčíku poblíž hotelu,“ uvedla tehdy žalobkyně.

6. října

Létáte rádi na dovolenou a využíváte k tomu České aerolinie? Byly založeny přesně před 100 lety pod názvem Československé státní aerolinie. O něco smutněji však bylo v roce 1948. To schválilo Národní shromáždění zákon na ochranu republiky, který komunistickému režimu pomohl posílit pronásledování jeho kritiků a odpůrců. V roce 1950 pak začal vykonstruovaný proces s hokejovými mistry světa, po kterém jedenáct šampionů skončilo za mřížemi.

V roce 1993 překvapil svět Michael Jordan, když oznámil svůj odchod z aktivního profesionálního sportu. V roce 2005 byl také na Bahamách zatčen jeden z nejznámějších mužů kupónové privatizace Viktor Kožený na žádost USA. Američané ho stíhali pro korupci, později byl však propuštěn. Podle informací z médií dnes žije stále na Bahamách, v Čechách byl odsouzen v nepřítomnosti.

7. října

V roce 1769 doplul anglický mořeplavec James Cook jako druhý Evropan k Novému Zélandu, a zahájil tak jeho spojení se světem. V roce 1806 si nechal Ralph Wedgewood patentovat v Londýně uhlový papír. Určitě ho dnes znáte jako propisák nebo kopírák.

V roce 2003 odstoupil z pozice kalifornského guvernéra Gray Davis a nahradil ho Arnold Schwarzenegger. V roce 2006 byla zavražděna ruská novinářka Anna Politkovská. A ještě něco pro fanoušky světa her – v roce 2016 byla vydána hra Mafia III.

V roce 1931 se také narodil jihoafrický arcibiskup Desmond Mpilo Tutu, který je držitelem Nobelovy ceny míru. 

8. října

V roce 1941 u nás zakázali nacisté organizaci Sokol a pozatýkali 1 500 jejích členů. Téhož dne na východní frontě němečtí vojáci dobyli přístav Mariupol. Amerika zažívala v roce 1945 velký rozmach techniky – Percy Spencer například patentoval mikrovlnou troubu. V roce 2012 policie v kauze nákupu obrněných vozidel typu Pandur zadržela Marka Dalíka, soudce ho ale odmítl vzít do vazby. 

9. října

V roce 1410 byl poprvé v historických listinách zmíněn pražský Staroměstský orloj. V roce 2008 byl pak tohoto dne zavražděn v pražské restauraci Monarch Václav Kočka ml. – a to bezprostředně poté, co zde křtil svou knihu tehdejší šéf ČSSD Jiří Paroubek. Pachatelem byl Bohumír Ďuričko, trest si odpykával do roku 2017. Podle médií se v roce 2018 přejmenoval a na svobodě žije pod jménem Benedikt Reinhold Diera.

Zdroj: hrad.cz, irozhlas.cz, pametnaroda.cz, iDNES.cz, wikipedia.org

KAM DÁL: Zrada. Dohoda čtyř v Mnichově nás připravila o pohraničí.

https://www.ctidoma.cz/clanek/historie/z-prazskeho-hotelu-zmizel-trezor-ve-kterem-bylo-300-milionu-a-dalsi-historicke-udalosti-tohoto-tydne-75565
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.