Senátor Pavel Fischer: Pro pandemický zákon bych ruku nezvedl, mám k tomu pět důvodů

Pavel Fischer upozorňuje na to, že Babiš je obchodník a ví, co mu vynese hlasy
Foto: Profimedia
Pavel Fischer upozorňuje na to, že Babiš je obchodník a ví, co mu vynese hlasy
komentář

Pandemický zákon je mimořádné opatření pro mimořádnou dobu. Byl přijat za Babišovy vlády s podporou tehdejší opozice. Před Sněmovnou se proti jeho přijetí už poněkolikáté protestuje, dokonce byl zraněn policista.

reklama

Pandemický zákon: je sice třeba prodloužit jeho platnost a vylepšit některé jeho části, ale pro aktuální návrh pandemického zákona bych nemohl zvednout ruku.
Vadí mi především následující:

1. Úřad může rozhodnout o omezení kontaktů občana po návratu z rizikové země. Vzpomeňme si ale na semafor a jiná matoucí označování rizikových zemí, pravidla pro cestování byla velmi nejasná. Omezit svobodu občanů na základě nepřesných údajů nepovažuji za správné.

2. Úřad má pravomoc uložit karanténu nebo izolaci občanům prostřednictvím SMS. Vláda ale nemůže předpokládat, že všichni mají mobilní telefony, čtou všechny textové zprávy a rozeznají pravého odesílatele od fejku. SMS karantény rozhodně nejsou řešení.

3. Rozšíření pravomocí, a to také pro ministerstva vnitra a obrany. Podle mého názoru není potřeba, aby vláda zásadně rozšiřovala své kompetence pro omezování života občanů mimo nouzový stav.

4. Absence náhrad ušlého zisku těm, kterých se omezení dotýkají. Zákony už dnes počítají s náhradou skutečné škody i ušlého zisku (§ 36 krizového zákona).

5. Nedostatečné projednání. Novela prošla zrychleným mezirezortním řízením, přijímá se ve spěchu v rámci legislativní nouze, a přitom je poměrně rozsáhlá. Sněmovna ji má navíc projednávat v době, kdy je oslabena její akceschopnost kvůli nekonečným sporům a průtahům.
Problematických částí návrhu pandemického zákona je víc. Jeho největší slabinou však je, že vzbuzuje nedůvěru občanů, protože mu nepředcházela patřičná diskuze. V těchto dnech mám mailovou schránku zahlcenou víc než tisícem apelů a nesouhlasných zpráv. Ujišťuji vás, že je vnímám, ačkoli na všechny asi nestačím odpovědět. Výhrady občanů určitě vnímají i poslanci, kteří mají o novele pandemického zákona rozhodovat již dnes.

- Pavel Fischer, senátor - 

KAM DÁL: Prověříme, komu dáváme peníze, říká ministr Jurečka. Pro někoho to může znamenat konec dávek, co sociálně vyloučené lokality?

https://www.ctidoma.cz/clanek/nazory-a-komentare/senator-pavel-fischer-pro-pandemicky-zakon-bych-ruku-nezvedl-mam-k-tomu-pet-duvodu-68254
reklama
#politický komentář

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.