Frank Darabont: Slavný režisér filmu Vykoupení z věznice Shawshank slaví 60 let

Frank Darabont slaví 28. ledna 2019 šedesát let.

Na kontě své umělecké tvorby jako režisér má nejlepší snímek všech dob - Vykoupení z věznice Shawshank. Už jen to ho řadí mezi filmovou elitu. Frank Darabont ukázal, že opravdu umí točit výborné filmy. Jeho specialitou jsou adaptace knih amerického spisovatele Stephena Kinga.

 

reklama

Frank Derabont je mistr svých oborů, protože kromě režie se věnuje také psaní scénářů a některé filmy i produkuje. Je o něm známé, že rád vypomáhá neoficiálními pracemi na scénářích svých kamarádů - jeho stopy najdete ve filmech:

  • Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze sna
  • Sliz
  • Moucha II
  • Franknestein
  • Příběhy ze záhrobí (scénář ke dvěma epizodám).

 

Cesta z Francie do USA

Není rodilým Američanem, protože Frank Darabont se narodil před 60 lety v uprchlickém táboře ve francouzském městě Montbéliard maďarským rodičům, kteří utekli z Maďarska během neúspěšného povstání v roce 1956. Ještě jako malé dítě společně s rodiči přesídlil do Spojených států amerických, kde se rodina usadila ve městě filmového průmyslu - v Los Angeles. Zde také Frank navštěvoval hollywoodskou střední školu a snil o dráze spisovatele. Nesporné nadání k tomu v něm určitě klíčilo, což nakonec zúročil v budoucnosti při psaní scénářů k filmům.

 

Úspěšný filmový debut

Darabontovým režijním debutem byl krátkometrážní film Žena v pokoji (1983), který natočil podle hororové povídky Stephena Kinga. Jeho zpracování Kinga tak zaujalo, že mu pak prodal i práva na další svá díla. Přitom je třeba brát v úvahu to, že problémem Kingových děl je jejich poměrně velká délka, tudíž filmaři musejí děj vměstnat do rozumné a únosné stopáže, jež diváka zaujme. Že se Darabontovi podařilo toto všechno zvládnout na výbornou, svědčí i významná ocenění, jež jeho filmy posbíraly.

 

První nominace na Oscara

V roce 1994 světlo světa spatřil film Vykoupení z věznice Shawshank, pod kterým je Frank Darabont podepsaný nejen jako režisér, ale také jako scenárista. Film měl jedinou smůlu - ve stejném roce byly uvedeny do kin ještě další dva trháky - Pulp Fiction a Forrest Gump. V této konkurenci neměl film Vykoupení z věznice Shawshank tak dobré tržby, jak se předpokládalo, avšak později se stal jedním z nejžádanějších titulů ve videopůjčovnách. V roce 1995 bylo Vykoupení z věznice Shawshank nominováno 7x na Oscara, a to za nejlepší scénář, kameru, hudbu, střih, nejlepší film a nejlepšího herce v hlavní roli (M. Freeman). Ve stejném roce získal film také dva Zlaté glóby - za nejlepší scénář a nejlepšího herce v hlavní roli.

Druhá nominace na Oscara

Jako svůj druhý režijní počin si Darabont vybral opět dílo Stephena Kinga - tentokrát jeho nehororovou novelu Zelená míle, která se stejně jako Vykoupení z věznice Shawshank odehrává v prostředí věznice. Ostatně slavný spisovatel se nechal slyšet, že z Darabonta se stává režisér s nejužší žánrovou specializací na světě - točí filmy podle Kinga, které se odehrávají ve vězení. A že tyto filmy točí Darabont opravdu skvěle, svědčí i to, že Zelená míle získala v roce 2000 čtyři nominace na Oscara.

 

Darabont jako herec a producent

Pozorný divák může Franka Darabonta občas zahlédnout v malých cameo roličkách - například ve filmech Osvícení (1997), Upíři (1998) nebo King Kong (2005). Produkoval své filmy Zelenou míli a Majestic (2001) a financemi přispěl i na snímek Collateral (2004), pod nímž však podepsaný jako režisér nebo scenárista není.

 

https://www.ctidoma.cz/clanek/osobnosti/frank-darabont-slavny-reziser-filmu-vykoupeni-z-veznice-shawshank-slavi-60-let-47254
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.